Спортът е полезен, когато и да го практикувате, но времето от деня, в което се постигат най-добри резултати, може да се различава при мъжете и жените, сочи ново проучване от САЩ.

То установява, че жените горят повече телесни мазнини по време на сутрешните тренировки, докато при мъжете това се случва вечер.

По-голяма част от това, което е известно по тази тема, се базира на проучвания на мъже, твърдят авторите на проучването.

Различията в хормоните, биологичните часовници и циклите на заспиване и събуждане при мъжете и жените, може да играят роля.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Зорница ЯнакиеваКакви са тенденциите в кредитирането и инвестирането при младото поколение? Какво представлява инвестирането в малки частици Fractional Investments?

Проучването сред 30 мъже и 26 жени, всички активни, в добро здравословно състояние и на възраст между 25 и 55 години, продължава 12 седмици и проследява ефектите на разнообразна фитнес програма, която включва разтягане, спринтове, упражнения за устойчивост и издръжливост

Група участници тренирали в продължение на час преди 08:30 часа сутринта, докато друга група провеждала тренировките вечер между 18:00 и 20:00 часа. Всички участници в проучването следвали специално изготвен режим на хранене.

Авторите измервали кръвното налягане на участниците по време на проучването, както и тяхната гъвкавост, сила и аеробна сила в началото и края.

Всички участници в проучването подобрили цялостното си здравословно състояние и представяне в рамките на 12-седмичния период, без значение по кое време на деня тренирали.

"Най-доброто време за спорт е най-доброто време, в което можете да спортувате и да го наместите в деня си," казва доктор Пол Арсерио, основен автор на проучването и преподавател в Скидмор колидж, в Ню Йорк.

Как да заспите отново, когато се събудите през нощта? Високите температури през нощта са причина да започнем да се будим начесто. Как да справим с будуването, черпим съвети от опита на експерт

Той обаче казва, че има "нещо друго, което се случва", което може да означава, че идеалното време за спорт при мъжете и жените се различава.

Рано или късно?

Въз основа на резултатите от проучването, жените, които искат да намалят част от мазнините около талията си и кръвното си налягане, би трябвало да се стремят да тренират сутрин, казва доктор Арсерио.

Това е важно, защото коремните мазнини обвиват вътрешни телесни органи, в това число и черния дроб, и могат да бъдат опасни.

Според доктор Арсерио жените, които се опитват да подобрят мускулната в горната част на тялото си, както и цялостното си настроение и прием на храна, би трябвало да тренират вечер.

Участниците от мъжки пол в проучването не били толкова чувствителни на времето от деня, в което тренират, подобрявайки силата си сутрин и вечер, пише BBC.

Авторите обаче установяват, че вечерните тренировки са "идеални за мъже, които искат да подобрят сърдечното и метаболитното си здраве, както и емоционалното си благосъстояние," казва доктор Арсерио.

Подобряването на метаболитното здраве означава намаляване на риска от състояния, като наднормено тегло, диабет тип 2, сърдечни заболявания и удар.

Засега не става точно ясно защо реакциите на мъжете и жените на различните часове за тренировка са толкова различни, а авторите казват, че са необходими още проучвания.

Те смята, че жените са склонни да горят повече телесни мазнини сутрин, защото е по-вероятно да имат излишни коремни мазнини. Вътрешният ритъм на тялото може също да е фактор в случая.

Проучването, резултатите от което са публикувани във Frontiers in Physiology, проследява хора със здравословно тегло, но учените твърдят, че програмата би могла да е ефективна и при хора с наднормено тегло.