Сингапур се готви за недостиг на националното си ястие, след като Малайзия, която е основен доставчик, спря целия си износ на пилешко месо от днес, пише Ройтерс.

Ресторантите и уличните павилиони в града-държава трябва да избират пред това да повишат цените на популярното ястие или да затворят с намаляването на доставките им от съседна Малайзия, където производството беше нарушено заради недостига на фураж в световен мащаб.

Наложената от Малайзия забрана е поредният признак за засилващия се недостиг на храни по света поради факта, че страните, засегнати от руската инвазия в Украйна, екстремните климатични условия и свързаните с пандемията нарушения в доставките се опитват да подсигурят вътрешното предлагане и да ограничат инфлацията при храните.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Повишаващите се цени на основни хранителни продукти вече доведоха до протести в страни, като Аржентина, Индонезия, Гърция и Иран.

Забраната на Малайзия ще бъде "катастрофална" за търговци като него, казва пред Ройтерс Даниел Тан, собственик на верига от седем улични павилиона за хранене на име OK Chicken Rice.

"Забрана би означавала, че вече не можем да продаваме. Това е като McDonald's без бургери," допълва той.

Той обикновено доставя живи птици от Малайзия, но ще трябва да премине към замразено месо в рамките на седмица и очаква "сериозен удар по продажбите", тъй като клиентите ще реагират на промяната в качеството на ястието.

Макар и сред най-богатите държави в Азия, Сингапур разполага със силно урбанизирана площ от 730 кв. км и разчита до голяма степен на вноса на храни, енергийни продукти и други стоки. Почти всички пилета в страната се внасят - 34% от Малайзия, 49% от Бразилия и 12% от САЩ, сочат данни на Агенцията по храните на Сингапур.

Най-големият производител на захар в света ограничи износа на суровинатаТова е поредният признак за засилващия се протекционизъм по света по отношение на храните

Ястието от поширано пиле и бял ориз, сварен в бульон, което се сервира със зелена гарнитура, е обичано в страната с 5.5 милиона души население и обикновено се предлага на цена от около 4 сингапурски долара (2.92 долара) в заведенията за хранене.

От Агенцията по храните на Сингапур обявиха, че недостигът може да бъде компенсиран от замразено пилешко месо внос от Бразилия и призоваха потребителите да се насочат към други източници на протеини, като рибата.

Малайзия, която също е изправена пред силно покачващите се цени, реши да спре износа на пилешко месо, докато местното производство и цени не се стабилизират.