BSC (Център за суперкомпютри в Барселона) и компанията Intel анонсираха по време на конференцията ISC 2022 плановете си да създадат лаборатория за суперкомпютри от следващо поколение.

Те ще имат мощност, която ще превишава един сетафлопс. Т.е., ще бъдат хиляда пъти по-производителни от най-бързите суперкомпютри, които в момента познаваме, съобщава bsc.es.

Защо ни е необходима тази производителност?

За решаване на проблеми, с които съвременните системи не могат да се справят. Те ще създават цифрови двойници на Земята и отделни хора, ще моделират климатични модели с максимална точност, ще изучават влиянието на глобалното затопляне върху климата и човечеството.

Също така е възможност да помогнат за побеждаването на рака и да ни позволяват да узнаем повече за самата вселена.

В основата на новите суперкомпютри ще бъдат процесори на базата на отворената архитектура RISC-V. В бъдеще те ще бъдат използвани в автономни машини и за създаването на различни системи с изкуствен интелект.

В лабораторията ще бъдат инвестирани 400 млн. евро, които ще бъдат изразходвани в рамките на 10 години. Част от тях ще дойдат от самата Intel, а също така от правителството на Испания в рамките на програмата PERTE Chip.

Лабораторията ще се намира в кампус на Политехническия университет в Каталония.