Австралийски съд разпореди на Google да заплати 715 000 австралийски долара (515 000 долара) на бивш високопоставен политик, след като реши, че "безмилостната, расистка, обидна и клеветническа кампания" от страна на коментатор в YouTube го е накарала да напусне политиката преждевременно.

Федералният съд е отсъдил, че Google, която е собственик на уебсайта за споделяне на видеа YouTube, е спечелила хиляди долари от две видеа с нападки срещу вицепремиера на най-многолюдния австралийски щат Нов Южен Уелс, които са били гледани близо 800 000 пъти от пускането им до края на 2020 г., информира Ройтерс.

Във видеата политическият коментатор Джордан Шанкс поставя под съмнение почтеността на Джон Бариларо, определяйки го като "корумпиран" без доказателства и го нарича с расистки епитети, които "не са нищо по-малко от реч на омразата", казва съдия Стив Реърс пред съда.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Когато Бариларо напуска политиката през октомври 2021 г. причината е, че той бил "травматизиран от кампанията на Google и на Шанкс, като, в крайна сметка, той се отказва от поста си преждевременно", заявява Реърс.

"Сметнах поведението на Google по този казус за неправилно и неоправдано."

Говорител на Шанкс, който е бил подсъдим по делото заедно с Google, преди той и Бариларо да сключват извънсъдебно споразумение през миналата година, не е коментирал веднага решението на съда.