Жители на Република Южна Акфрика заклеймиха ирландската авиокомпания Ryanair заради това, че ги кара да полагат тест на езика африканс при полети до Великобритания, определяйки тази практика като дискриминиационна.

Страната има 11 официални езика, а мнозина казват, че не разбират езика африканс, който е наложен по време на управлението на бялото малцинство.

Тестът съдържа въпроси свързани с общи познания за Южна Африка.

От Ryanair защитиха прилагането на теста, тъй като според превозвача той отсява онези, които пътуват с фалшиви южноафрикански паспорти.

"Заради многото фалшиви южноафрикански паспорти, ние изискваме пасажерите, които пътуват до Великобритания, да попълнят лесен въпросник издаден на езика африканс," се казва в изявление на компанията.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

"Ако те не могат да попълнят този въпросник, пътуването ще им бъде отказано, а заплатената сума за билет ще им бъде възстановена," казват още от Ryanair.

Интернет потребител определи политиката на Ryanair като "тесногръди глупости".

Друг посочва на Ryanair, че в Южна Африка вече няма Апартейд. "Образовайте се", се казва още в съобщението.

От BBC са запитали Ryanair защо изискват тестът да бъде на африканс, а не на някой друг южноафрикански език, но от компанията до момента не са отговорили.

Британските гранични власти не изискват полагането на подобен тест.

Тестът, който, според очевидци, е пълен с граматически и правописни грешки, съдържа въпроси като какъв е международният телефонен код на Южна Африка, коя е столицата на страната и кой е настоящият президент.