Това е Елена Николова – тя има свой автосервиз, в него работи като автомонтьор и няма представа, че допринася за прихода от 86 млрд. лв. на така наречения малък бизнес.

Малки или средни по размер са около 99% от фирмите в България и като такива осигуряват 65% от добавената стойност в икономиката и 75% от заетостта на пазара на труда.

За тези данни съобщават от Министерство на икономиката и индустрията*.

„Не съвсем като бизнес приемам нашата работа, защото за мен тя е по-скоро занаят,“ споделя Елена. Би се засмяла, ако я нарекат „бизнес великан“, но не се обижда, когато я приемат за малък бизнес. „За мен голямото в моя малък бизнес е желанието да удовлетворя клиента, както и удоволствието от работата, защото я обичам“, допълва още Елена.

Функционирането на сервиза на Елена до голяма степен зависи от телекомуникационните услуги, които получава. Тя използва телефона в работата си за комуникация с клиенти, за търсене на информация, техническа литература, поръчване на части.

„Бързината в моята работа понякога води до грешки и за това не я предпочитаме, но когато се отнася за интернет е много важна, защото понякога се налага да „хванем“ минутката, в която ще тръгне доставната кола и трябва веднага да поръчам определена резервна част. И в тези моменти бързият интернет е много важен“, твърди Елена.

Добре помни времето, когато имаше лимит на разговорите и се радва, че това вече не е така. За нея предимството да се ползват всичко телекомуникационни услуги от един доставчик е голямо улеснение, защото се плаща всичко на едно място и клиентът може да получи по-добра оферта.

Такава възможност за комбиниран пакет с мобилни услуги, интернет и телевизия предоставя Vivacom. Операторът създаде специални оферти за представителите на малкия и среден бизнес, които им позволяват да спестят до 30% от месечните си разходи за телеком услуги.

Компанията предлага и редица други решения в помощ на бизнеса. Такива са GPS решения за управление на автопарк, облачни услуги за съхранение на данни и ко-локация Vivacom Cloud, създаване на уебсайт и онлайн магазин.

Повече за вдъхновяващата история на Елена може да видите тук.

* Статистика за бизнеса от сайтовете на МИИ