Първият автомобилен мост между Русия и Китай беше отворен за товарен трафик в петък, с оглед на опитите на Москва за сближаване с Пекин на фона на кризата в отношенията със Запада заради войната в Украйна.

Повечето строителни работи по моста Благовещенск-Хейхе през река Амур бяха завършени в края на 2019 г., съобщава Moscow Times.

Транспортът между граничните градове с тесни икономически връзки досега се осигуряваше с речни лодки, кораби на въздушна възглавница, плаващ мост и ледени пътища през зимата.

Церемонията по откриването в петък показа товарни камиони, пресичащи моста, докато бели, сини и червени фойерверки в цветовете на руското знаме грееха на заден план.

С цена от 18.8 милиарда рубли (318 милиона долара), според Интерфакс в руската част на моста са инвестирани 14 милиарда рубли.

Руският министър на транспорта Виталий Савелиев заяви, че се очаква откриването му да увеличи двустранната търговия на Русия и Китай до 1 милион тона стоки годишно.

Междувременно, китайските ограничения, въведени заради COVID-19 ограничават пътническия трафик по моста Благовещенск-Хейхе.

След вдигане на ограниченията се очаква по съоръжението да преминават 630 товарни камиона, 164 автобуса и 68 превозни средства на ден.

Таксата за използване на моста ще бъде 8700 рубли (146 долара), а разходите за строителството му ще бъдат възстановени за 20 години.

Египет строи магистрала на 50 см от жилищни блокове (снимки)Градското планиране е изключително трудна задача с много уравнения - като се започне от трафик и се стигне до процент на престъпността

По-рано през април Русия завърши строителството на своя участък от първия железопътен мост между страната и Китай, който се очаква да бъде открит през август.

И двата проекта са част от амбициозната китайска инициатива „Един пояс, един път“, която Пекин финансира за стимулиране на евразийската търговия.

Дни преди динвазията в Украйна, руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин обявиха планове за увеличаване на двустранната търговия до 250 милиарда долара до 2024 г.