Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, е критично настроен към технологичните компании, които наблюдават данните на потребителите.

По думите му, това събиране на данни съвсем скоро ще се превърне в масов проблем за обществото.

Кук взе участие в събитието TIME100 Summit 2022 и изрази своите сериозни тревоги. Той е убеден, че наблюдението на потребителите ще провокира промяна в начина ни на поведение и в общуването ни един с друг, пише CNBC.

Страхувам се силно от загубата на неприкосновеност на личния живот, казва 61-годишният Кук.

Ако започнем да се чувстваме като постоянно наблюдавани, нашето поведение ще се промени. Ще започнем да правим по-малко неща и да мислим по-малко за тях. Ще променим мисленето си. В такъв свят, в който ние се самовъзпираме, ще настъпи сериозна промяна в обществото, допълва той.

Няколко проучвания по темата показват, че хората се държат различно, когато са под наблюдение.

През 2018 г. учени от датски университет установиха, че участниците “мамят значително по-малко” на тестове, когато в помещението, където са, има камери.

По време на друго проучване от 2019 г. участници признават, че фактът, че са наблюдавани, ги кара да се държат различно. 48% от респондентите признават, че този фактор може да ги провокира да променят поведението си в офиса.

Amazon инсталира „зловещи“ AI камери, за да следи още повече куриериКамерите следят как куриерите във Великобритания се справят на пътя, издават гласови предупреждения, ако се движат с превишена скорост или спират рязко и след това им поставят оценки.

Коментарът на Тим Кук допълва част от нагласата на обществото в САЩ по отношение на практиките на технологичните компании по отношение на данните на потребителите.

Миналия месец над 1 милион жители на Илинойс получиха чекове на стойност към 400 долара, след като Facebook подписа съдебно споразумение. Според ищците платформата е събирала данни за разпознаване на лица без съгласието на потребителя - което е незаконно според закона на щата Илинойс.

В момента Google Photos се намира в сходна съдебна битка. Всички платформи на Google - включително Gmail, Google Docs и търсачката, съхраняват информация, като телефонен номер, локация, сайтове, които разглеждате и т.н.

Макар компанията да твърди, че не търгува с лични данни, съмненията се прокрадват, тъй като тя използва данните, за да показва персонализирани реклами. Неслучайно наскоро Google предложи на потребителите инструмент, с помощта на който те може да премахнат личната си информация от резултатите в търсачката.

Въпреки многото проблеми с поверителността на данните, Тим Кук е обнадежден, че в бъдеще ще се намери начин за зачитане на личната информация. Той обаче не уточнява как ще бъде постигнато това - чрез алтруизъм, съдебни дела или закони на местно ниво.