Каква е ролята на родителя при отглеждането на умни, уверени и успели деца?

Какво е важно? Какво не е?

Марго Мачол Бисноу е писател и експерт по родителските грижи, но казва, че въпреки че е майка на двама синове с предприемачески дух, това са въпроси, които никога не се е замисляла да зададе.

Поглеждайки назад, тя казва пред CNBC, че с удоволствие би чела истории за това как са израствали предприемачите, не само Бил Гейтс и Стив Джобс, но и хора, с които всъщност бихме могли да се идентифицираме.

Предприемачите, според нея, са не само основатели на компании, които се стремят да реализират печалба. Те са устойчиви, усърдно работещи хора, които започват нещо, на които им хрумват идеи и ги осъществяват, които превръщат своя страст в проекти.

Докато правела проучване за своята книга “Да отгледаш предприемач,” тя е интервюирала 70 родители, които са отгледали деца, които впоследствие са станали успели възрастни.

Ето кои са техните четири основни правила за отглеждането на деца, които ги различават от повечето от останалите родители:

1. Предоставяйте на децата изключителна независимост

Сюзън и Ан Войчицки са две невероятно успели сестри. Сюзън, която е първият маркетинг мениджър на Google, става главен изпълнителен директор на YouTube през 2014 г. Ан пък основава биотехнологичната компания 23andMe.

Тяхната майка споделя пред Бисноу, че момичетата й израстват с ясното съзнание, че тя им има доверие, че ще се държат отговорно.

Момичетата получават свобода, на която някои родители, особено в днешно време, биха се противопоставили. “Предоставих на моите деца отрано възможността да бъдат много самостоятелни,” казва Естер. “Родих три деца за четири години и нямах помощ при отглеждането им, така че им се наложи да бъдат самостоятелни.”

Нейните деца обожавали този смисъл на свободата. “Мисля, че това им вдъхваше голяма увереност,” казва тя. “Изпращах петгодишната си дъщеря сама на самолета с табелка с името й, за да посещава баба й в Лос Анджелис.”

7 признака, че отглеждате разглезено дете и какво да направите по въпросаДобрата новина е, че разглезените деца стават, а не се раждат такива. Така че обратният процес е възможен

Дори и да се страхувате да предоставите на децата си свободата, която Естер осигурява на своите деца, “можете да им давате да правят неща у дома, така че да допринасят към семейството, което ще ги прави по-отговорни и ще развива тяхната самоувереност.”

2. Подхранвайте активно състрадателност

Децата, чиито родители им показват какво е усещането да помагаш на другите, независмо дали те са на другия край на света или от другата страна на масата, получават ранен старт в развитието на състрадателност.

Скот Харисън е основател на организацията с благотворителна цел charity: water, която възстановява и поддържа кладенци с цел осигуряването на устойчив достъп на хора до чиста вода. Само за 15 години charity: water е финансирала 60 000 проекта в 29 развиващи се държави, осигурила е вода за 12 милиона души и е набрала близо половин милиард долара за каузата.

Преди да почине майката на Скот - Джоан, тя казва на Бислову, че отдава неговите успехи на основите при отглеждането му, които залага от самото начало, базирани на духовната общност, дисциплинираната и усърдна работа.

Когато бил ученик, тя му помагала да преглежда книгите, дрехите и играчките си, като след това дарявали част от тях на деца в нужда.

Ранното осъзнаване на проблемите на другите може също така да насърчи децата да започнат да задават предприемачески въпроси: “Трябва ли нещата наистина да бъдат по този начин?” “Как мога да ги подобря?”

3. Приветстват провалите отрано и често

Ниа Батс е съосновател на Detroit Blows - компания, която предлага нетоксични козметични продукти. Бислоу се запознава с Ниа преди около 10 години, когато работела за Viacom.

На въпрос как събира куража да напусне сигурната си работа и да започне нещо от нулата, тя казва, че причината е, че е научила достойнствата на честите провали отрано.

“Майка ми беше съдебен адвокат. Повечето пъти тя печелеше делата си, но понякога губеше,” казва Ниа. “Спомням си, че баща ми често ме питаше: ‘В какво се провали днес?’ Той ме питаше, когато бях малка и ме прибираше от училище; питаше ме, когато бях в колежа, както и когато започнах да работя.”

Виждали сме много родители, които се опитват да предпазят децата си от провал. Родителите на Ниа обаче искали да са сигурни, че създават среда, в която е окей човек да се провали. “Мисля, че те с въодушевление гледаха как се развива процесът, докато растях и научавах този урок. Баща ми ме учеше, че в раните се крият моите подаръци и че в провалите се крият възможностите,” казва тя.

4. Пуснете контрола и водете с пример

Децата имат нужда от време, за да открият своя път. Много от тях преживяват периоди на неяснота относно посоката, в която са се насочили. В тази ситуация някои родители може да гледат на децата си като на изгубени. Родителите на деца, които впоследствие стават предприемачи, е по-вероятно да сметнат, че децата им проучват.

Ето коя е трудната част за много родители: Ако искате да отгледате предприемач, трябва да водите като давате пример, независимо в каква посока иска да се насочи детето ви.

Кенет Гинсбърг, автор на “Изграждане на устойчивост у деца и тийнейджъри,” предлага следния съвет: “Да се махнете от пътя е предизвикателство. Ние искаме да помагаме и да напътстваме децата. Трябва обаче да си напомняме, че когато ги оставяме да се ориентират сами, ние предаваме следното послание: ‘Мисля, че си компетентен и мъдър.’”

С други думи, вижте какво искат децата ви, каква е тяхната страст, в какво са добри и какво ги прави щастливи. Позволявайте на тяхната дарба сама да се разкрие. След това я подкрепяйте. Казвайте им колко се гордеете с тях, че са успели в избрания от тях път. След това им го казвайте отново и отново, докато сте сигурни, че го вярват.

Те може да не се реализират в сферата, която вие сте имали предвид, но ако са способни да следват своята страст, те ще бъдат щастливи и пълноценни. А не е ли това нещото, което всички родители искат от техните деца?