Американски турист причини щети на стойност 26 000 долара, след като хвърли електрически скутер по историческите Испански стълби в Рим.

Инцидентът, който се случва около 3:45 сутринта в петък, е заснет от минувач, като кадрите впоследствие се разпространяват мълниеносно в мрежата, след като са публикувани от няколко италиански новинарски сайта във вторник.

На кадрите се вижда как неидентифицирана жена, за която италианските власти казват, че е 28-годишна американска туристка, хвърля наетия електрически скутер надолу по стълбите в пристъп на очевидно безсилие.

Полицията залавя и мъж, който безразсъдно кара собствения си скутер надолу по истолическия паметник, след което двойката е глобена с 430 долара.

Най-популярните атракции в Рим и ограниченията, при които да ги посетитеИталия е една от петте световни туристически дестинации заради топлия средиземноморски климат, красивата природа, живописното крайбрежие, бистрите езера, великолепните планински масиви с чудесните ски курорти и невероятното богатство на исторически и архитектурни забележителности и музеи

Поради факта, че жената умишлено бута скутера си, срещу нея е заведена жалба за повреждане на свещеното стълбище - престъпление, наказуемо с до една година затвор или глоба от най-малко 2100 долара. Полицията съобщава, че мъжът също е американец на 29 години.

Испанските стълби са един от най-охраняваните туристически обекти в италианската столица, като местните власти забраниха на хората да сядат на тях още през 2018 г.

Щетите, нанесени в резултат на действията на жената, ще костват поне 26 000 долара за ремонт. Скутерът е счупил 16-ото и 29-то стъпало на паметника, като същевременно е накърнил други части от стълбището.

Откакто туристите се завръщат в Рим, все по-често се наблюдават хулигански прояви на стъпалата - обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 18-и век, както и на други атракции в древния град.

В петък неизвестен минувач вижда жената да се бори надолу по стълбите със скутера и изважда телефона си, за да заснеме какво ще последва. В един момент тя бута популярното сред туристите транспортно средство надолу по стъбите, гледайки го как се търкаля, блъскайки се в камък, който, според полицията, е наскоро ремонтиран.

След края на клипа жената хвърля скутера още два пъти „за чисто забавление“, съобщава италианското издание La Repubblica, цитирано от Daily Mail. Според вестника наглата проява е причинила напукване на някои от мраморните стъпала.

На двойката е забранено да се връща на известния паметник, който беше подложен на реставрация на стойност 1.5 милиона долара през 2015 г., финансирана от бижутерийната компания Bulgari, според местните власти.

На двамата им е позволено да се върнат в хотела, след като са конфискувани скутерите им, според Corriere Della Sera. Не се съобщават имената на нарушителите.

Това се случва само седмици, след като 37-годишен саудитски бизнесмен подкара Maserati по Испанските стълби, след като "взе грешен завой".

Той се прибирал вкъщи с румънка, която срещнал в нощен клуб, когато слязъл по стъпалата с колата, след което се опитал да се върне обратно. Впоседствие е принуден да извика влекач. Проследен е от италианските власти до близкото летище в Милано, където е арестуван.

Той обвинява за инцидента GPS устройството, което го "изпратило на грешната улица". Глобен е с неизвестна сума, като се е съгласил да плати и ремонта на историческия паметник. Няколко дни по-рано пък 39-годишен аржентинец беше глобен, след като разби дрона си в покрива на Наклонената кула в Пиза.

Стъпките, проектирани от архитект Франческо де Санктис между 1723 и 1726 г. и водещи до църквата Trinita dei Monti, са обект на ЮНЕСКО. Испанското посолство също се намира на върха им, от където идва и името им.

Обектът беше реставриран между 2015 и 2016 г., което подтикна градските власти да въведат по-строги ограничения за туристите, посещаващи го, като например забрана за консумация на храна и напитки в близост до емблематичното извито стълбище.