Мит или факт е, че ако те ужили пчела, тя умира?

Много деца чуват тази приказка през годините и остават с впечатлението, че тя е 100% вярна.

За да получите пълен отговор на поставения въпрос, ще ви запознаем по-добре с това, което реално се случва, когато пчелите жилят.

Трябва още отсега да уточним, че не всички пчели са способни да жилят.

Има около 20 000 вида пчели в целия свят. Само част от тях имат жило, казва Алисън Рей, студент по бионауки в щата Пенсилвания.

Когато говорим за жилещи пчели, трябва да се опитаме да разберем кое им позволява да оцелеят, след като освободят своето защитно оръжие и кое води до тяхната скорошна смърт.

Медоносните пчели най-често умират, вследствие на ужилване на човек или друг бозайник, обяснява Рей.

Това се дължи на анатомията на жилото. То е свързано с кожата, за да може да да продължава да извлича отрова към организма на жертвата, пише livescience.com.

Много важно е коя е жертвата.

Учени съставиха световна пчелна карта Пчелните семейства на много места по света намаляват, а науката се опитва да намери причините за това

Ако медоносна пчела ужили друго насекомо или паяк, тя ще оцелее. Това се дължи на изключително тънката им кожа.

Човешката кожа, на свой ред, е доста по-дебела, което води до откъсване на жилото и част от тялото на пчелата. Тази травма образува дупка в корема на насекомото и то умира поради загуба на жизненоважни течности или заради отказ на органите да работят.

Други видове пчели, например земните, са способни да оцелеят след ужилване на човек. Те имат по-различно жило. Това им позволява да жилят многократно, без това да носи риск за живота им.

Други летящи жилещи насекоми, като стършели и оси, имат подобно гладко жило, което им позволява да атакуват цел няколко пъти.