Продоволствената криза, предизвикана от войната в Украйна, ще накара повече хора да напуснат домовете си в по-бедните страни, което ще доведе до рекордни нива на глобално разселване и бежански вълни.

Това се посочва в прогноза на Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Ройтерс.

По данни на агенцията, около 89.3 милиона души са били насилствено разселени по света в резултат на преследване, конфликти, злоупотреби и насилие в края на 2021 г. Оттогава милиони други са избягали от Украйна или са били разселени в нейните граници. А повишенията на цените, свързани с блокирания износ на зърно, ще предизвикат още повече преселвания, смятат от институцията.

"Ако имате продоволствена криза в допълнение към войната, нарушаването на човешки права и изменението на климата, тенденциите на увеличаване на бежанците ще се усилят. Ясно е, че въздействието, ако проблемите не бъдат разрешени бързо, ще бъде доста опустошително“, смята върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Той припомни, че все повече хора бягат в резултат на покачването на цените и бунтовете в региона на Южна Сахара в Африка.

Като цяло броят на бежанците в световен мащаб се увеличава всяка година през последното десетилетие, се посочва в доклада на Агенцията на ООН за бежанците. Към днешна дата той е двойно по-висок от повече от регистрираните през 2012 г. 42.7 милиона души.

Филиро Гранди разкритикува и "монопола" на ресурсите, предоставени на Украйна, докато в същого време други програми за подпомагане на бежанци са недостатъчно финансирани.

Броят на сирийците, станали германци, се е утроил през 2021 г.В началото на тази година в Германия е имало 449 000 сирийски граждани, които пребивават в страната най-малко от шест години

„Украйна не трябва да ни кара да забравяме останалите кризи“, каза той, като спомена конфликта в Етиопия и сушата в Африканския рог.

Според Гранди, отговорът на Европейския съюз на бежанските кризи е "неравнопоставен". Той сравни споровете между държавите относно приемането на малки групи мигранти, пресичащи Средиземно море, с щедростта на страните от ЕС за украинските бежанци след нахлуването на Русия през февруари.

„Със сигурност това доказва нещо важно - отговорът на притока на бежанци и на отчаяни хора по бреговете или границите на богатите страни не е неуправляем“, каза той.

В доклада на ООН се казва, че страните с нисък и среден доход са приели 83% от всички бежанци в света в края на 2021 г.