Поевтиняват плодове и зеленчуци, захарта и брашното поскъпват
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, спадна тази седмица с 0.52 процента до 2 111 пункта.
Показателят се понижава за пета поредна седмица, след като непрекъснато се покачваше от октомври миналата година, когато беше на нива от около 1 630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от вестник Стандарт.
От началото на май Индексът на тържищните цени е спаднал с 5.26%. Базовото ниво на индекса - 1 000 пункта - е от 2005 г.
Цената на оранжерийните домати тази седмица отстъпи с 8.4 на сто до 3.28 лева за килограм, а на оранжерийните краставици спадна с 16 на сто до 1.84 лева за килограм.
Картофите поскъпват с 3.8% и се продават по 1.08 лева за килограм. Цената на морковите пада с 3.4% до 1.15 лева за килограм на едро. Стойността на зелето пада с 2.1 на сто до 0.93 лева за килограм. Салатите поевтиняват с 3 стотинки до 0.77 лева за брой.
Ябълките поскъпват с 2 стотинки и се продават по 1.34 лева за килограм. Цената на лимоните скача с 12.6 на сто до 2.51 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с близо 8.6 на сто и се продават по 3.62 лева за килограм на едро. Цената на черешите пада тази седмица с 21.7% до 3.67 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0.3 на сто до 9.75 лева на килограм, а кашкавалът тип "Витоша" отстъпва с 0.3 на сто и се продава по 15.08 лева за килограм. Олиото се търгува по 5.04 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с една стотинка и се продава по 2.69 лева. Пилешкото месо поевтинява с 2.5 на сто и се търгува средно по 5.52 лева за килограм. Захарта поскъпва с две стотинки и се продава по 2.14 лева за килограм. Брашно тип "500" вдига цената си с 3.5 на сто до 1.46 лева за килограм.
Оризът се търгува по 2.66 лева за килограм. Яйцата в края на седмицата се продават без промяна по 0.27 лева за брой.