Тайланд обяви, че ще премахне силно критикуваната предварителна регистрация за идващите от чужбина и вече няма да изисква носенето на маски на обществени места, като резултат от по-бавното разпространение на COVID-19.

Системата "Пропуск за Тайланд", съгласно която чуждестранните туристи трябва да искат одобрение от тайландските власти, ще бъде спряна от 1 юли, заяви министърът на туризма Пипат Рачакитпракан, с което ще се премахне едно от последните ограничения за туризма в страната.

Тайланд е една от най-популярните туристически дестинации в света, но туристическите бизнеси отдавна се оплакват, че изискването пристигащите от чужбина да подават множество документи - от сертификати за ваксина и PCR тест до медицински застраховки и хотелски резервации, пречи на възстановяването на сектора.

Тайланд е била посетена от близо 40 милиона души през 2019 г., но туристите през миналата година са по-малко от 1% от този брой, въпреки облекчаването на изискванията за карантина.

Тайланд легализира марихуаната, но пушенето й не се насърчаваРешението на местната агенция по храните и лекарствата да премахне растението от категорията на наркотичните вещества превръща Тайланд в първата азиатска държава, която декриминализира марихуаната за медицинска и развлекателна употреба

Въпреки че туризмът набира сили в последните месеци, индустрията далеч не се е възстановила, като в сектора, който обикновено допринася с около 12% за БВП на страната, бяха изгубени много работни места, а компаниите претърпяха сериозни загуби.

Работната група по въпросите на коронавируса в Тайланд обяви, че използването на маски ще бъде доброволно от следващия месец, но посъветва хората да ги носят на претъпкани места или ако имат някакви здравословни проблеми.

Тайланд отчете над 30 000 смъртни случая в резултат на COVID-19, но до голяма степен успя да ограничи разпространението на заразата благодарение на високото ниво на ваксинация от над 80%.