Да бъдеш награден със звезда Мишлен е не само голяма чест, но също така означава, че можеш да повишиш цените.

Защото клиентите, които се хранят в ресторанти със звезда Мишлен, са готови да платят значително повече.

Цените понякога се качват до астрономически висоти, като едно ястие в някой от ресторантите от този клас обикновено струва между 250 и 350 евро, но често много повече.

Повечето от най-скъпите ресторанти, наградени със звезда Мишлен, са в Япония: тук се намират пет от десетте най-скъпи ресторанта. Това става ясно от изследване на кулинарния сайт Chef's Pencil, по време на което са прегледани менюта в повече от 450 от най-добрите ресторанти в света.

10-те най-скъпи ресторанта в света със звезда Мишлен

В класацията са включени само ресторанти, които или са получили звезда Мишлен, или се управляват от готвач, който вече е спечелил звезда. Посочената стойност в евро съответства на сумата, която човек трябва да плати за „дегустационно меню“.

Това меню обикновено се състои от осем до дванадесет ястия и се сервира за вечеря. Някои ресторанти предлагат едно меню от този тип или няколко менюта на еднакви цени. Напитките са рядкост, а бакшишите не са включени в цената и трябва да се добавят.

Sublimation, Ибиса, Испания – 1522 евро

Ultraviolett von Paul Pairet, Шанхай, Китай - 1243 евро

Kitcho Arashiyama Honten, Киото, Япония – 796 евро

Azabu Kadowaki, Токио, Япония – 722 евро

Masa, Ню Йорк, САЩ – 700 евро

Joel Robuchon, Токио, Япония – 557 евро

Kikunoi Honten, Киото, Япония – 557 евро

Gion Maruyama, Киото, Япония – 557 евро

Guy Savoy, Париж, Франция - 538 евро

Piazza Duomo, Алба, Италия – 507 евро

Японските ресторанти не само доминират в списъка, но това е и единствената страна, която се появява в него повече от веднъж. Ресторанти в Токио и Киото се споменават пет пъти.

Неслучайно в Япония са най-скъпите ресторанти със звезди Мишлен. Страната има най-много ресторанти със звезда на глава от населението в света. Всъщност, Токио е градът с най-много ресторанти, спечелили звезда Мишлен.

Защо японските ресторанти са толкова скъпи?

Трябва да се отбележи, че японските ресторанти обикновено са малко по-скъпи от средните за Европа. Една от причините за това е рибата, която е популярна тук и се внася от цял ​​свят. Освен това в Япония е обичайно артистично да се подреждат и представят различните компоненти на храната в чинията. Това отнема време и са нужни доста талантливи готвачи.

Друг фактор е размерът на ресторантите. Те често са малки в Япония и не е необичайно гостите да бъдат обгрижвани лично от главния готвач. Някои ресторанти позволяват дори на по-малко от десет души да се хранят наведнъж. Това повишава цените.

Страната, в която храненето навън в луксозни ресторанти е най-скъпо

Въпреки че някои от десетте най-скъпи ресторанта със звезда Мишлен са в Япония, това не е най-скъпата средностатистически страна в света за вечеря в ресторант със звезда Мишлен. Анализът на Chef's Pencil включва само ресторанти, които имат една звезда.

За да намерите страната, в която дегустационно меню е най-скъпо, трябва да погледнете и оценката на ресторантите, които имат две или три звезди Мишлен. Например, ако дадена държава има няколко ресторанта с две или три звезди, цените вна тези ресторанти ще увеличат средната цена на менюто в тази страна.

Резултатът от анализа е, че Япония се нарежда едва на четвърто място сред най-скъпите средностатистически ресторанти със звезда Мишлен. Най-скъпо е в Дания. Менютата тук струват средно 354 евро на човек. На второ място е азиатският град-държава Сингапур, където трябва да похарчите средно 319 евро за храна. Следва Швеция, където се плащат средно 286 евро.

Ако искате да вечеряте евтино в ресторант с няколко звезди Мишлен, идете в Тайланд. Менюто там струва средно 152 евро – по-малко от половината от цената му в Дания. Кухня със звезда Мишлен може да се намери и в Ирландия. Там менютата са най-евтините в Европа - средно 186 евро.