Макар че, в крайна сметка, всичко се свежда до храната, много от нас вероятно търсят в един ресторант зашеметяващ интериор, изключително местоположение и невероятна атмосфера, които да пасват на ястието, поставено пред нас.

Но кои са най-невероятните места за хранене в Европа?

От супермодерните и ултра луксозните до романтичните и причудливите, ето няколко от тях:

Ristorante La Sponda, Позитано, Италия

Част от изящния хотел Le Sirenuse в Позитано, La Sponda изглежда сякаш изваден от приказка. Романтичният ресторант със звезда Мишлен разполага със сводести прозорци от пода до тавана, покриви с лозя и се гордее с 400 свещи, осветяващи трапезарията.

С изглед към Позитано и крайбрежието на Амалфи, менюто на ресторанта е фокусирано върху пресните, местни продукти и кулинарните традиции на Неапол и известното крайбрежие.

Clos Maggiore, Лондон, Великобритания

Възхваляван като най-романтичния ресторант в града (а често и в света), тук сякаш влизате в друг свят. Сенници от цвят на череша украсяват таваните в трапезарията и зимната градина, която също има прибиращ се покрив за летни вечери на открито. Храната - съвременен поглед върху класическата френска кухня, е също толкова елегантна.

Alchemist, Копенхаген, Дания

Разположен в бивш склад в Копенхаген, ресторантът е наслада за сетивата. Заведението без прозорци е напълно изолирано откъм естествена светлина, а дегустационното меню от 50 блюда се сервира в нещо, което може да се определи като футуристичен планетариум с огромния си купол от 2043 кв. м.

Потапящите проекции представят всичко - от подводен свят с плаващи медузи до северното сияние и космоса, а съдовете от ядлива пластмаса засягат широко обсъждани проблеми.

Botànic, Майорка, Испания

Разположен в хотел Can Bordoy Grand House & Garden, Botànic се намира в имение от 16 век, превърнато в бутиков хотел. Ресторантът има бръшлян, пълзящ по стените му, клетки за птици, висящи от таваните, и причудлив декор от царствени нюанси на градински чай, ружа и синьо.

Много от съставките, които се сервират тук, се отглеждат в градината на главния готвач, но основното меню на растителна основа крие няколко изненади и за месоядните – като мариновано иберийско свинско и червени скариди.

Golden Phoenix, Берлин, Германия

Това елегантно заведение в Берлин съблазнява с наситеночервени стени, плюшени дивани и златни акценти. Пресъздаващ атмосферата от 20-те години на миналия век, Golden Phoenix се намира в хотел Provocateur и неговият готвач Дюк Нго сервира примамлива комбинация от това, което ресторантът нарича „френско-китайски кулинарни творения“.

Парижките кабарета служат като вдъхновение за интимната и уютна атмосфера, създадена от холандския интериорен дизайнер Саар Зафрир, завършена с фино осветление.

Jules Verne, Париж, Франция

Разположен на второто ниво на Айфеловата кула в Париж, това е може би най-спиращият дъха ресторант в града. С гледка към френската столица на 125 м над земята, това място не е известно просто заради уникалното си местоположение. Ресторантът получи звезда Мишлен за 2021 г. заради „деликатната, безупречно приготвена храна“.

Ristorante Aroma, Рим, Италия

Би било трудно да се оспори, че няма по-добро местоположение или гледка за ресторант в Рим. Разположен на върха на дворец от 17 век, Ristorante Aroma със звезда Мишлен буквално предлага Вечния град на длан. Гостите вечерят със сезонно вдъхновена италианска кухня, а компания им правят Колизеумът и градините на император Нерон.

Le Train Bleu, Париж, Франция

Първоначално построен за Exposition Universelle през 1900 г., Le Train Bleu в Париж все още е едно от най-изящните и очарователни места за хранене в града. Разположен на Gare de Lyon, разкошният ресторант е любим на Коко Шанел и Брижит Бардо и е лесно да се разбере защо – позлатени рамки и дърворезби, мащабни стенописи и грандиозни полилеи добавят уникален чар към разкошната атмосфера.

Турандот, Москва, Русия

Пресъздаващ 18 век в Русия, интериорът на Турандот в Москва сякаш принадлежи към една съвсем различна епоха. Напомняйки голяма опера с фонтани, колони и мраморни копия на древни статуи, големите стълби водят през златни арки до балкони с изглед.

И стените, и таванът са украсени с красиви картини и стенописи. Менюто има силно азиатско влияние, заимствайки идеи от всички краища на континента – виетнамски пролетни ролца, японско суши и говеждо месо в китайски стил.

Nautika, Дубровник, Хърватия

Nautika е не само един от най-добрите ресторанти в Дубровник, но и един от най-добре изглеждащите. Столове и маси са разпръснати по стените на Дубровнишкото училище за морски изследвания, като предлагат впечатляваща гледка към историческите крепости Ловренац и Бокар. Менюто се фокусира върху морски дарове, които идват пресни от Адриатическо море всяка сутрин.