Повечето деца на възраст от 8 до 13 години прекарват дните си, карайки колело, играейки видео игри и избягвайки писането на домашните. Рей Далио, Бил Гейтс и Джак Дорси не са били като тях.

Тези трима милиардери са започнали да изграждат своята кариера още преди да навършат 15 години. Далио смята, че именно това е ключът към финансовия им успех по-късно през годините, пише CNBC.

В скорошен епизод на подкаста “Armchair Expert”, воден от актьора Дакс Шепърд, милиардерът казва, че неговата кариерна траектория - и тези на Гейтс и Дорси, е предопределена, когато се научава да се ориентира на фондовия пазар на 12-годишна възраст. Това го дарило с наивна увереност. Още повече, че тогава мозъкът му обработвал информацията по много по-различен начин .

Тогава мислиш по-различно - предтийнейджърски. Учиш по по-различен начин. Преживяванията ти имат по-голям ефект. Можеш да учиш по начин, по който не можеш по-късно, допълва той.

Има научна обосновка на теорията на Далио.

Изследване от 2018 г., проведено от учени от MIT, установи, че децата под 10-годишна възраст по-лесно овладяват език и граматическите умения.

Каква е причината за това, няма обяснение, уточняват учените.

И при Гейтс, Дорси и Далио интересните в юношеските години са ги отвели до успешен професионален живот. Ето как се развиват през годините техните увлечения.

Рей Далио се запознава с фондовия пазар на 12 години

През 60-те години на XX в. 12-годишният Далио носи стиковете на голф игрище в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Той чува да се говори за фондовия пазар и решава да инвестира своята заплата като носач на стикове. Няма и идея в какво се забърква.

Финансовият урок, който милиардерът Леброн Джеймс научава като детеМиналата седмица Forbes обяви, че баскетболната звезда Леброн Джеймс вече официално е милиардер

Тогава Далио избира да инвестира в Northeast Airlines, която се слива в Delta Air Lines през 1972 г. Обяснява решението си така - защото това е „единствената компания, за чийто акции съм чувал, че продават за по-малко от 5 долара за брой“.

Като резултат напълно случайно утроява инвестицията си. Докато завършва гимназията, е натрупал портфейл от акции на стойност хиляди долари.

Беше толкова глупаво и късметлийско, казва Далио.

Бил Гейтс започва да пише компютърни програми на 13 години

Гейтс се научава да пише софтуер, докато е в гимназията. Той и съученикът му Пол Алън създават автоматизирана система за планиране на часовете за тяхното подготвително училище.

През 1993 г. споделя, че рано се е научил да успява и да се проваля в писането на компютърен код. Това му е дало възможност да се пробва в неща, в които е добър и се интересува, но не би могъл да прави в час.

Самопознанието в ранна възраст е страхотно, тъй като развива усещане за самоувереност и идентичност, казва той.

Заедно Гейтс и Алън стартират Microsoft през 1975 г. Гейтс беше главен изпълнителен директор на компанията до 2000 г. Към днешна дата компанията има пазарна капитализация от 1.85 трилиона долара.

Как един милиардер стана ментор на рапърМилиардерът Рей Далио вярва в една стара поговорка, която гласи: “Когато ученикът е готов, учителят ще се появи”

Джак Дорси започва да програмира, преди да стане тийнейджър

Дорси е заинтригуван от разглобяването на различни неща още в ранна възраст. Баща му, инженер по образование, имал навика да носи част от работата си вкъщи.

Интересът му към програмирането пламва, когато баща му донася компютър.

И като тийнейджър, казва той в предаването "60 минути" по CBS, интересът ми се разпростираше върху програмите, които задават маршрути на превозни средства като таксита, куриери и Медицински служби за спешна помощ.

Прекарвах време в слушане на словесните кодове, използвани от спешните служби на полицейските скенери. Кратките обмени, които предаваха местоположението на превозните средства и активността на водачите, в крайна сметка вдъхновиха Twitter, казва Дорси. Той е съосновател на Twitter през 2006 г. и управлява компанията до 2008 г., след това отново от 2015 до 2021 г.