5 причини да ограничите яденето на бял хляб
Белият хляб не е толкова полезен, колкото си мислите. Дори само да се опитате да го ограничите, е повод да извлечете няколко важни за здравето ползи.
Белият хляб се изработва от брашно, което преди това е лишено от фибрите и полезните компоненти. Дори на етикета да пише, че е обогатен, това само подсказва, че след обработката са добавени витамини от група B. Липсват обаче много други.
Ако решите да престанете да консумирате хляб, ето какво ще стане с организма ви.
По-добро настроение
Изследване, резултатите от което са публикувани в “Американско списание за клинично хранене”, показва, че продуктите с висок гликемичен индекс (сред които е и белият хляб) в по-голямо количество водят до депресия, пише ferra.ru.
Ако се откажете от белия хляб, ще забележите, че промените в настроението ви ще станат по-нарядко.
Отслабване
Вместо бял хляб, добре е да ядете пълнозърнести храни, като киноа, сладък картоф, кафяв ориз и др. Те съдържат много полезни вещества и фибри, които дават усещане за ситост и намаляват вероятността от преяждане.
Нормализиране на кръвната захар
Белият хляб повишава рязко нивото на кръвната захар и след това то отново рядко пада. Затова е добре да го замените с ръжен или пълнозърнест.
Повече енергия
Белият хляб бързо се преработва и поради това усещате прилив на енергия, веднага след като сте го яли. Той е удачен избор, когато искате веднага да се заредите с енергия, например след тренировка.
За по-продължително усещане на ситост диетолозите препоръчват пълнозърнест или друг тип хляб, съдържащ повече фибри.
Нормализиране на холестерола
Белият хляб е рафиниран продукт. Изследване сочи, че замяната му с пълнозърнест ще помогне за понижаване на нивото на лошия холестерол. Известно е още, че нормализирането на холестерола е свързано с понижаване на риска от инсулт и сърдечен пристъп.