Независимо дали ги харесвате или не, електрическите тротинетки се превърнаха в нещо обичайно из цяла Европа.

Пазарът на този тип транспортни средства под наем на Стария континент върви нагоре през последните години.

Радват се на все по-засилен интерес в градовете и особено сред младите.

Тази година печалбата от споделените електрически тротинетки в Европа възлиза на 651.90 млн. евро, сочат данни на Statistica. По прогнози потребителите на тази услуга ще достигнат 55.5 милиона до 2026 г., съобщава Euronews.

Не е трудно да откриете електрическа тротинетка в своя град. Те се предлагат на сравнително достъпна цена. Нарастващите инциденти и смъртни случаи, включващи електрически тротинетки, обаче провокираха властите да предприемат мерки спрямо употребата им.

На ниво ЕС Европейската комисия (ЕК) търси възможност за разписване на препоръки. Паралелно с това се налагат и технически стандарти.

Как се справят държавите на локално ниво?

Рим и Париж

Властите в Рим ограничават скоростта на движение и въвеждат възрастово ограничение за използването на електрическа тротинетка. Ако искате да използвате тази услуга по улиците на италианската столица, ще трябва да носите със себе си документ за самоличност.

Максималната скорост на придвижване вече ще бъде 20 км/ч вместо предишните 25 км/ч по пътищата и 6 км/ч за пешеходните зони без автомобили.

Освен това италианците планират да ограничат броя на операторите, отдаващи под наем тротинетки. Те ще могат да бъдат до трима. Ще има и нови правила за паркиране.

Предвидено е новите ограничения да влязат в сила през януари 2023 г., съобщава AFP.

Сходни правила действат и в други европейски столици.

Париж, например, въведе нови изисквания за електрическите тротинетки под наем миналата година. Поводът беше смъртта на пешеходец, който почина, след като беше блъснат от такова превозно средство.

Според новите разпоредби скоростта на движение на електрическите тротинетки под наем се ограничава до 10 км/ч в някои райони на столицата, включително около важни туристически обекти - Лувъра, Айфеловата кула и др.

Като резултат тротинетките, управлявани от компаниите Dott, Tier и Lime, посредством геолокация в реално време, автоматично се забавят до половината от нормалната им максимална скорост, след като влязат в определените зони.

Операторите също така предприемат стъпки за справяне с неправилното паркиране, като изискват от потребителите да направят снимка, доказваща, че са оставили машината на правилното място.

Защо Uber унищожи няколко хиляди тротинетки и велосипеди?Uber унищожава хиляди електрически тронитетки и велосипеди, след като продаде своето американско поделение Jump на Lime

Осло, Хелзинки и Стокхолм

Властите в няколко европейски страни решиха да забранят употребата на електрически тротинетки в определени часове на денонощието, за да се опитат да намалят инцидентите с тях.

През юли тази година норвежката столица Осло забрани използването на тротинетки през нощта. В Хелзинки от миналия септември не може да се кара електрическа тротинетка след полунощ през уикендите. Местната управа също така наложи намаляване на допустимата скорост на движение. Причината - твърде много инциденти с пияни водачи.

Миналия ноември в Стокхолм също бяха променени правилата. Властите намалиха броя на компаниите, отдаващи тротинетки под наем.

Дания, Испания и Норвегия

Няколко европейски страни направиха задължително носенето на каски, включитело Дания и Испания. Последната дори въведе минимални технически стандарти за електрическите тротинетки.

Спират електрическите тротинетки в ПловдивПредстои среща с представители на фирмата, за да бъдат изяснени техните намерения и обстоятелствата за незаконно предприетите от тях действия и да се намери решение

В Норвегия каските са задължителни за водачи на възраст до 15 години. Властите също така въведоха същите ограничения за употреба на алкохол, каквито важат за шофьорите на коли.

Великобритания

Във Великобритания не е законно да управлявате лична електрическа тротинетка в града и по паважите. Можете да използвате само такива под наем. Местните власти планират промяна на разпоредите за следващата година. Те търсят начини да направят условията за използване на този транспорт по-безопасни и стимулиращи иновациите, информира Би Би Си.

Предвижда се максималната скорост на движение да бъде 25 км/ч, водачът да има шофьорска книжка и да носи каска.