Швейцарската авиокомпания SWISS обяви, че отменя 676 полета, или 2 на сто от всички планирани, между август и октомври поради недостиг на персонал, предаде ДПА.

Компанията изтъкна като причини за отмяната и стачките на някои летища, неотшумелите напълно ефекти на пандемията от COVID-19, както и други проблеми, свързани с капацитета.

"Авиационната система в Европа и по света в момента работи на границата на възможностите си", се посочва в съобщение на авиокомпанията.

Междувременно, стана ясно, че заплахата от мащабна стачка на пилотите в изпадналата в затруднения скандинавска авиокомпания SAS днес беше временно избегната, след като преговорите между ръководството и синдикатите бяха продължени със 72 часа, предаде Франс прес.

В стачното предизвестие, внесено от синдикат, обединяващ близо 1000 пилоти, началото на стачката беше насрочено за днес в 00.01 ч. средноевропейско време.

SAS изпадна в затруднения в резултат на пандемията от COVID-19, довела до мащабни съкращения на служители. Наложиха се финансови инжекции и допълнителни заеми, а през февруари авиокомпанията обяви преструктуриране, целящо да осигури оцеляването й.

Според пилотите ръководството иска да намали с близо 30 процента финансовите им условия.

Летящият ядрен хотел, който може да остане във въздуха с месеци (видео)Видео, показващо амбициозен проект за „хотел на бъдещето“, който може да приеме 5000 гости и да остане във въздуха години наред, раздели интернет потребителите

На фона на тази тежка ситуация, на 10 юни Дания, която заедно с Швеция е най-големият акционер в Скандинавските авиолинии с 21.8 процента от капитала, изрази готовност да покрие дългове и да увеличи участието си до 30 процента.

Шведското правителство от своя страна заяви, че не иска да отпуска повече средства, но че е съгласно да превърне съществуващите кредити в капитал.

Норвежката държава, която излезе от капитала на авиокомпанията през 2018 г., вчера обяви, че е готова отново да включи в него, като превърне кредитите в акции, но без да инжектира свежи пари.

Ръководството на SAS заяви през февруари, че оцеляването на компанията е застрашено и обяви план за икономии, допълнен в началото на юни от увеличение на капитала с близо 1 милиард евро.

Изправена подобно на други авиокомпании пред недостиг на персонал, SAS съобщи в началото на май отмяната на близо 4000 полета за това лято, още преди да се появи стачната заплаха.