Европейският съюз одобри до 2035 г. да се прекрати продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа, съобщиха от 27-членния блок.

Целта е да се намалят емисиите на CO2 до нула, посочва БГНЕС.

Предложението беше повдигнато през юли 2021 г., а това решение означава фактическо спиране на продажбите на бензинови и дизелови автомобили и пълно преминаване към електрически превозни средства в Европейския съюз от 2035 г.

Мярката има за цел да спомогне постигането на целите на континента в областта на климата, по-специално за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Зеленият водород е горивото на бъдещето и Европа иска да е част от негоЕвропейската комисия заяви по-рано тази година, че иска през 2030 г. в ЕС да бъдат инсталирани 40 GW възобновяеми водородни клетки

По искане на държави, сред които Германия и Италия, ЕС-27 се споразумя също така да обмисли възможността в бъдеще да се даде зелена светлина за използването на алтернативни технологии, като синтетични горива или хибридни автомобили с възможност за включване в електрическата мрежа, ако те могат да осигурят пълно премахване на емисиите на парникови газове.

Министрите на околната среда, заседаващи в Люксембург, одобриха петгодишно удължаване на освобождаването от задълженията, свързани с емисиите на CO2, предоставено на така наречените "нишови" производители - или тези, които произвеждат по-малко от 10 000 автомобила годишно, до края на 2035 г.

Клаузата, наричана понякога "поправката Ferrari", ще бъде от полза най-вече за луксозните марки.

Сега тези мерки трябва да бъдат договорени с членовете на Европейския парламент.