Бутан ще отвори отново границите си за международни туристи от септември - за първи път от началото на пандемията.

Малкото хималайско кралство се стреми да съживи икономиката си.

Сгушена между Китай и Индия, страната с живописна природна красота и древна будистка култура, предприе драстични ранни стъпки и забрани туризма - основен източник на доходи, през март 2020 г., когато на територията й беше регистриран първият случай на COVID-19, припомня CNN.

Конституционната монархия с по-малко от 800 000 души население е отчела по-малко от 60 000 инфекции и само 21 смъртни случая, но икономиката й, възлизаща на 3 млрд. долара, се сви през последните две фискални години, тласкайки повече хора към бедност.

От Съвета по туризъм на Бутан (TCB) съобщават, че на туристите ще бъде разрешено да влизат в страната от 23 септември.

Те обаче ще трябва да плащат такса за устойчиво развитие от $200 на турист на нощувка, в сравнение с $65 преди три десетилетия. Новата такса ще компенсира въглеродния отпечатък на туристите.

„COVID-19 ни позволи да се пренастроим – да преосмислим как секторът може да бъде най-добре структуриран и управляван, като същевременно поддържа ниски въглеродни отпечатъци“, казва в изявление Танди Дорджи, председател на TCB и външен министър на страната.

Евросъюзът въвежда входна такса, която ще важи и за БългарияOт мaй 2023 г. ce oчaĸвa вcичĸи пoceтитeли, ĸoитo нe ce нyждaят oт визa зa влизaнe в Eвpoпa, дa ce peгиcтpиpaт в ЕТІАЅ

Властите посочват още, че Бутан е преразгледал стандартите за доставчиците на услуги, като хотели, водачи, туроператори и шофьори.

Туризмът дава работа на 50 000 души и е допринесъл средно годишно с около 84 милиона долара през трите години преди пандемията в пряка чуждестранна валута.

Бутан отваря врати за туристи през 1974 г., когато приема 300 посетители. Броят им нараства до 315 600 през 2019 г., което е с 15.1% повече спрямо година по-рано, показват данните на TCB.

Посетителите ще могат свободно да избират свои собствени туроператори и да планират маршрути, докато преди можеха да избират само от предлаганите пакети.

Сангай Пунтсо, който управлява компанията Always Bhutan Travel в столицата Тхимпху, казва, че таксите може да възпрат някои, но не и по-богатите посетители. „Онези, които могат да харчат, са добре дошли“, казва той.