Тайланд стартира въвеждането на туристическа такса през април, съобщава T+L.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на нови проекти и подобряване на туристическата инфраструктура.

Новата такса от 300 бата, или около 9 долара, ще бъде включена в цената на самолетните билети, предаде Ройтерс.

Тя ще се използва и за покриване на застраховки срещу злополука за чужденци, които не могат да ги платят.

„Част от таксата ще бъде използвана за грижа за туристите“, казва пред агенцията губернаторът на туристическата администрация на Тайланд Ютасак Супасорн, добавяйки: „Сблъсквали сме се със ситуации, в които застраховките не са имали покритие за туристите, което се превърна в тежест за нас."

Говорител на правителството посочва още, че страната очаква да посрещне между 5 и 15 милиона чуждестранни туристи тази година, като те ще генерират 800 милиарда бата, или 23.97 милиарда долара.

Първоначално обявената такса от властите беше на стойност 500 бата (около 15 долара) с цел да се съберат 5 милиарда бата (около 15 млн. долара) през първата година с намерението да бъдат вложени в каузи, като например екологичен туризъм.

Най-известният плаж в света отново приема туристи, но плуването е забраненоНай-известният залив в Тайланд - Мая (Maya Bay), най-накрая отвори отново за туристи, но плуването е забранено

Тайланд спря достъпа до страната без карантина миналия месец на фона на разпространението на варианта Омикрон, но все още посетителите могат да пътуват до определени райони в рамките на специална програма. Сред тях са Пукет, Краби, Панг-На и Ко Самуи.

Пътуващите трябва да представят доказателство за ваксинация, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването до Тайланд, предплащане за престой в одобрен хотел за най-малко седем нощувки, предплащане за PCR тестове, които трябва да бъдат направени, когато сте в Тайланд, както и застрахователна полица с покритие от най-малко 50 000 долара.