Емблематичната скулптура на еврото пред бившата централа на Европейската централна банка във Франкфурт ще бъде продадена на търг.

Според собствениците ѝ, тя е станала твърде скъпа за поддръжка, съобщава Euronews.

Голямата синя скулптура на единната валута, която е висока около 14 метра, в момента принадлежи на сдружението с нестопанска цел Frankfurter Kultur Komitee (Франкфуртски културен комитет, известен като FraKK), но сега ще бъде продадена на търг, като новият собственик ще е онзи, който предложи най-висока цена.

Културният комитет заяви, че финансирането от частни спонсори вече не е достатъчно за поддържането на 50-тонната стоманена скулптура в безопасно състояние.

Като причина за продажбата се посочват и все по-честите прояви на вандализъм през последните две години. Възстановяването на щетите е изчерпало финансите на асоциацията, принуждавайки я да ограничи други дейности, насочени към справяне с расизма и популяризиране на еврото в училищата.

Според Франкфуртския културен комитет, символът на еврото е важен отличителен белег на идентичността на Франкфурт, който е известен като „града на еврото“, а също така е и един от най-фотографираните обекти в германския град.

Скулптурата е издигната през 2001 г., за да отбележи въвеждането на еврото. До този момент всички усилия на FraKK да осигури самостоятелно необходимото финансиране са неуспешни.

ЕЦБ с призив към банките: Включете риск от рецесия в разчетите сиТемата ще бъде разгледана по време на заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка през следващата седмица

През април тази година е проведена и дискусия за привличане на нови спонсори, но и тя се оказва безплодна, което кара FraKK да заяви, че е принуден да продаде произведението на изкуството на търг.

Представители на Европейската централна банка, която до този момент е предоставила 15 000 евро за разходите за поддръжка, на общината във Франкфурт и на финансовото министерство, не са пожелали да присъстват на разговорите, уточняват от културния комитет.

В изявлението си FraKK припомня, че има много хора, които смятат, че символът на еврото принадлежи на град Франкфурт. С това организацията намеква, че трябва да се положат повече усилия за запазването на символа в рамките на градските стени.

Търгът е планиран за средата на октомври 2022 г. във Франкфурт.