Средната месечна вноска по изплащането на автомобил в САЩ е достигнала рекордните 712 долара през юни, според проучване на Cox Automotive.

Това допълнително намалява достъпността на новите автомобили за купувачите.

Джони Наваро разказва пред NPR, че докато търсел автомобил, установил, че месечните вноски са нараснали двойни, в сравнение само с преди няколко години.

"Като видите, че вноската е скочила от 300 на 600 долара за коли, като Toyota Corolla или Honda Civic, и си мислте, че за тези пари би трябвало да карате Ford Mustang?" казва Наваро.

Сега вместо месечни вноски от под 400 долара, Наваро плаща 580 долара, като след това има и разходи за бензин и паркиране в Лос Анджелис, информира NPR.

Повишението на цените на автомобилите е добре документирано, да не говорим, че е ключов двигател за основната инфлация в САЩ.

Цените на новите и използваните автомобили са започнали да се стабилизират, но според Ребека Риджевски, мениджър в Cox Automotive, те може да останат високи още доста време.

"Никой не би трябвало да очаква понижения на цените, тъй като ограниченото предлагане на пазара на нови автомобили ще ги поддържа високи и през 2023 г.," казва тя.

ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.Това решение означава фактическо спиране на продажбите на бензинови и дизелови автомобили и пълно преминаване към електрически превозни средства в Европейския съюз от 2035 г.

Средната стойност на новите автомобили в САЩ е била 47 148 долара през май, което е малко под рекордното ниво, установено от Kelly Blue Book през декември. Има обаче друг фактор, който повишава стойността на месечните вноски и това са лихвените проценти.

Преди шест месеца лихвите по кредитите все още бяха близо до рекордно ниски нива, а след това нараснаха рязко, тъй като Федералният резерв на САЩ се опитва да направи каквото може, за да ограничи най-високата инфлация в страната от над 40 години.

Взети заедно, високите цени и повишаващите се лихви са довели за първи път до увеличение на средната месечна вноска за нов автомобил до над 700 долара, според изчисленията на Cox Automotive.

По-високите месечни вноски може също така да допринасят за продължаващата тенденция на вземане на по-дългосрочни заеми, тъй като на купувачите им отнема повече време да изплатят по-голямата главница и лихвите.

Средната месечната вноска за автомобил в размер на 712 долара се присъединява към няколко други ценови прага, като 5 долара за галон бензин и 400 000 долара средни цени на жилищата, които имат разтърсващ ефект върху възприятието на хората за инфлацията, пише Insider.