Американците, които посещават Италия, Гърция и Испания това лято, след паузата заради пандемията от COVID-19, имат късмет – храната, хотелите и туристическите обиколки са най-достъпни в долари от две десетилетия насам.

Какво се случва? Еврото поевтиня до около 1.03 долара, падайки с над 8% спрямо щатската валута от началото на годината.

В момента еврото се търгува на най-ниското си ниво от края на 2002 г.

Повечето анализатори също така не смятат, че еврото е формирало дъно. Има прогнози, че еврото и доларът може да стигнат до паритет, при който един долар ще се разменя срещу едно евро.

"Негативно настроен съм спрямо еврото, докато не видя заглавие, в което се казва, че ръстът на световната икономика ще тръгне сериозно нагоре," казва пред CNN Business анализаторът в Nomura Джордан Рочестър. Той смята, че паритетът между еврото и долара ще бъде достигнат до края на август.

Това, което е изгодно за американските туристи, създава трудности на бизнеса в Европа, който трябва да купува енергийни продукти, суровини и компоненти в долари. Нарастващите разходи за внос може да продължат да повишават цените в 19-те държави, които използват еврото, където годишната инфлация достигна рекордните 8.6% през юни.

Какво предизвиква разпродажбите при еврото, което е втората най-използвана валута в света? Анализатори посочват няколко фактора.

Еврото най-евтино спрямо долара от две десетилетия Европейската валута губи над 1% за деня до 1.0283 спрямо долара

На първо място, това са икономическите перспективи. Опасенията от рецесия нарастват в световен мащаб. Близостта на Европа до войната в Украйна обаче и това, че в исторически план разчита на Русия за своите енергийни нужди, я направи по-уязвима от САЩ.

Цените на природния газ в Европа са на най-високото си ниво от март. Русия ограничи част от подаваните количества природен газ за Европа, а доставките по газопровода Северен поток предстои да спрат изцяло заради профилактика на тръбата. Служителите в енергийния сектор на Норвегия пък обявиха стачка, което допълнително заплашва предлагането.

"Предвиждаме зимна криза в еврозоната и очаквам цените на енергийните продукти да останат много високи," казва Рочестър.

Еврото има склонност да се представя слабо, когато апетитът към риск на инвеститорите намалее.

Друг проблем е търговията. Германия наскоро обяви търговски дефицит, което е рядкост за страната и е признак, че високите енергийни цени оказват своето влияние върху износители в най-голямата европейска икономика. При това положение е необходимо по-евтино евро, за да може износът на ЕС да е по-конкурентен.

Европа също така изостава зад САЩ по отношение на вдигането на лихвите, въпреки че се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне с повишенията този месец. Това означава, че инвеститорите е по-вероятно да насочат парите си към САЩ, където получават по-добра доходност.

С повишението на лихвите има опасения, че пазарите на облигации в страните с големи задължения, като Италия и Гърция, може да бъдат подложени на натиск.