Глобалният нетен корпоративен дълг е намалял с 1.9% до 8.15 трилиона долара през последната година, съобщава Ройтерс.

По-високите разходи за обслужване на фирмените заеми намаляват апетита за ново финансиране, а значителните парични потоци, натрупани в годините на благоприятни финансови условия, помагат на компаниите да изплатят съществуващите си задължения.

Очаква се фирмената задлъжнялост да намалее с още 270 милиарда долара през следващата година, тъй като компаниите заемат по-консервативна позиция поради по-високите лихви и очакваното икономическо забавяне, според индекса на корпоративния дълг на инвестиционната компания Janus Henderson.

„Икономическият растеж може да се забави и дори да се стигне до рецесия, но компаниите тръгват от много печеливша позиция“, казва анализаторът на Janus Henderson Сет Майер.

И докато тенденцията в световен мащаб е заемите на бизнеса да намаляват, нетният дълг на компаниите в САЩ се е повишил с 0.5% през последната година, показват още данните от проучването.

„Предпочитанието за използване на дълг като по-голяма част от финансовия микс означава, че само една на всеки шест американски компании има нетни парични средства в баланса си, в сравнение с почти една на всеки три другаде по света“, посочват от Janus Henderson.

Централните банки и правителствата по света "инжектираха" трилиони долари в глобалната икономика, за да спрат въздействието на пандемията от COVID-19. Но с възстановяването на националните икономики и скока на инфлацията финансовите регулатори започнаха да отменят стимулите, повишавайки риска от рязко икономическо забавяне.

ЕЦБ предупреждава за двоен риск от инфлация и икономически спад Заседанието на ЕЦБ през юли ще бъде критично, защото на него се очаква първото увеличение на лихвите от 11 години насам

„Компаниите ще устоят на спада и ще използват паричния поток, за да намалят допълнително заемите си“, прогнозира Сет Майер.

Някои кредитополучатели на пазара на корпоративни облигации са предпочели да изкупят дълга си, вместо да продават нови облигации при по-високи лихви. Общата номинална стойност на листваните корпоративни облигации е намаляла със 115 милиарда долара от май 2021 г. насам.

Спадът на глобалния корпоративен дълг, който е първият от 2015 г. насам, е силно повлиян от енергийния сектор, тъй като високите цени на горивата са помогнали на петролните и газовите фирми да намалят нетните си задължения със 155 милиарда долара, показва още статистиката.