Гореща вълна обхваща Китай, като жителите на страната прибягват до бомбоубежища и обществени фонтани, за да се разхладят.

84 града в сряда са с издадени предупреждения червен код от най-високо ниво.

Това означава, че се очаква температурите да достигнат над 40 градуса по Целзий през следващите 24 часа, според националната метеорологична администрация.

Властите издадоха предупреждения и за региони, вариращи от централната провинция Шанси до източната крайбрежна провинция Дзянсу. Според Централната метеорологична обсерватория, в провинциите Джъдзян, Съчуан и Юнан температурите също могат да се покачат над 40 градуса по Целзий в сряда.

Градусите се вдигат от няколко дни - Шанхай обяви червен код в неделя за първи път тази година, тъй като термометрите във финансовия център показаха 40 градуса по Целзий, според държавния таблоид The ​​Global Times.

Шанхай е преживял само 15 дни с температури над 40 градуса, откакто градът се водят записи през 1873 г., посочи Шанхайската метеорологична служба в неделя, цитирана от CNN.

Търгоците в града съобщиха за скок в продажбите на сладолед, пъпеши и раци, охладени в алкохол - популярно ястие през лятото. В парк за диви животни в Шанхай осем метрични тона лед се използват всеки ден, за да поддържат убежищата на лъвове, панди и други животни хладни.

Други части на страната, като например места в югозападния басейн на Съчуан, също регистрираха рекордно високи температури тази година, според The ​​Global Times.

В град Чунцин покривът на музей се "разтопи", като традиционните китайски плочки изскочиха, тъй като топлината разтвори катрана. Градът използва цистерни с вода в опит да охлади пътищата.

Жителите на страната се опитват да се разхладят по различни начини. В неделя огромни тълпи в град Циндао, в източната провинция Шандонг, се стекоха на плажа, за да се потопят в морето. Децата в Нанинг, в района на Гуанси, играеха боси в обществени фонтани.

В Нанкин, провинция Дзянсу, жителите се насочиха към бомбоубежища, за да избягат от жегата. Те четяха вестници и гледаха телевизия в оборудваните с Wi-Fi бункери от войната.

Централната метеорологична обсерватория поиска от местните власти да наложат мерки за предотвратяване на топлинни удари и пожари. Жителите трябва да избягват дейности на открито и да вземат предпазни мерки - особено деца, възрастни хора и хора със здравословни проблеми.

Лятото на контрастите в Китай тази година донесе хаос както заради горещите вълни, така и заради обилните валежи. Властите, позовавайки се на изменението на климата, предупреждават за възможни бедствия от средата на юли - обикновено най-горещото и влажно време на годината.

Миналия месец части от Южен Китай бяха засегнати от най-обилните дъждове от 60 години насам, като почти половин милион души пострадаха от наводнения и свлачища в южната провинция Гуангдонг. Повече от 177 000 души бяха принудени да се преместят, като домовете и реколтата на много домакинства бяха унищожени.

Годишният сезон на наводненията в Китай традиционно започва през юни и обикновено е най-тежък в гъсто населените селскостопански райони по поречието на река Яндзъ и нейните притоци. Той обаче става все по-интензивен и опасен през последните години, като експертите предупредиха, че изменението на климата може да влоши нещата.