Макар че до края на 2022 г. остават няколко месеца, може отсега да кажем, че се очертава това да бъде една доста трудна година за световната икономика.

Уолстрийт и европейските фондови пазари вървят надолу, военните действия между Русия и Украйна не се очертава да приключат скоро, все още се борим и с пандемията от COVID-19.

С други думи, тези фактори говорят за едно - през последните месеци богатството на милиардерите е намаляло. Кризата обаче не засяга всеки поравно.

Според Forbes, сред най-богатите хора на планетата има късметлии - като Гаутам Адани.

Основателят на Adani Group е успял да увеличи състоянието си. Днес то възлиза на около 100 000 милиона долара. Така индийският бизнесмен се нарежда до Илон Мъск, Джеф Безос и Бернан Арно. Той е най-богатият човек в Азия и петият най-богат в света.

Кой е Гаутам Адани?

Адани е основател и председател на Adani Group - конгломерат, базиран в Ахмедабад, седмия по население град в Индия. Освен това е президент на Фондация “Адани”, която се управлява от съпругата му Прити Адани.

Роден е през 1962 г. в семейството на дребен търговец на текстил. Започва да учи търговия в университета в Гуджарат, но се отказва още през втората година. Има интереси към бизнеса, но не и към този на баща си.

През 1981 г. по-големият брат на Гаутам Адани купува фабрика за пластмаси в Ахмедабад. В бизнес начинанието се включва и бъдещият милиардер, който с хъс навлиза в сферата на световната търговия с внос на PVC.

Най-младата жена милиардер в САЩ, която не е наследила състоянието сиНай-младата жена милиардер в САЩ, която не е наследила състоянието си, не е израснала в небостъргач в Манхатън или в Холивуд Хилс

Следващото начинание на Адани е търговията с метали, текстил и селскостопански продукти. Днес неговата компания е най-големият частен пристанищен оператор в Индия.

През 1996 г. Гаутам Адани основава Adani Power - компания, която управлява няколко топлоелектрически централи. Следва придобиване на пристанището Abbot Point и въглищната мина Carmicahel в Австралия, на Solar Energy Corporation of India на стойност 6000 милиона долара и на 74% дял в международното летище Мумбай - второто най-натоварено след Ню Делхи.

В портфолиото на Адани ще видите още компании за възобновяема енергия, управление на пристанища и летища, топлоелектрически централи, финансови услуги и др. Диверсификацията на бизнеса е в основата на голямото му състояние, което нарасна много през последните години и го изведе до присъствие в класацията на най-богатите хора на планетата, пише abc.es.

По данни на Forbes, приходите му само за последната година възлизат на 40 000 милиона долара.

8-милиардният жител на планетата ще се роди през ноември През 2023 г. Индия вече ще е най-многолюдната страна в света, изпреварвайки Китай

Понастоящем Адани е женен и баща на две деца. Критичен момент от живота му настъпва през 1998 г., когато е отвлечен и освободен по-късно без плащане на откуп. Десет години след това оцелява след терористична атака. Той е сред хората в хотел Taj Mahal в Бомбай. През 2008 г. градът преживя серия от терористични атаки.

Адани е известен фен на крикета и е пример за милиардер филантроп. Само преди месец обеща да дари 7.7 млрд. долара за социални каузи.

Какво е подготвило бъдещето за Гаутам Адани можем само да гадаем. То обаче изглежда обещаващо. Като се има предвид, че Индия е втората по население страна в света и скоро ще оглави тази класация, перспективите за развитие са повече от отлични.

Едно от най-новите му желания е да навлезе в телекомуникационния сектор. По информация на Bloomberg той ще вземе участие в търг за 5G мрежи.