Казахстан, където неотдавна имаше протести с участието на хиляди хора, се превърна в притегателна точка за руснаците.

Страната е изключително привлекателна за инфлуенсърите, тъй като на територията й не са блокирани социалните мрежи.

Технологичните и финансовите компании също извличат полза - те безпрепятствено водят международния си бизнес на казахстанска земя.

Местните банки същевременно, поради наплива от желаещи да открият сметки, започнаха да правят процедурите за руснаци по-трудни, тъй като се боят от налагането на санкции от чужбина. Засега откриването на сметка - на физически или юридическо лице, е сравнително бързо и просто, информира forbes.ru.

С какво Казахстан привлича руските предприемачи?Основателят на холдинга Freedom Holding Corp. милиардерът Тимур Турлов миналата седмица обяви, че след 10 години живот в Казахстан е взел решение да стане гражданин на тази страна и да се откаже от руския си паспорт. При казахстанското гражданство това е задължително условие.

Тук се диша свободно и вярвам, че Казахстан, благодарение на своята миролюбива и гостоприемна политика, ще създаде нова, по-богата, ефективна и справедлива държава, написа той на страницата си в Instagram.

Турлов влезе за първи път в списъка на Forbes през 2021 г., заемайки 1517-о място със състояние от 2.1 млрд. долара. Година по-късно той зае 36-о място в руската класация с 2.4 млрд. долара. В Казахстан той е петият най-богат човек.Милиардерът смята, че страната предлага отлична среда за финтех индустрията и има достатъчно високо ниво на доверие между финансовите и правителствените организации, което позволява да се интегрират и законно обработват лични данни.

В Казахстан руският език се използва в официални документи наравно с казахския.

Как войната в Украйна промени световната търговия със зърно?Преди атаката на Русия украинската царевица щеше да стигне с влакове до черноморските пристанища, като Одеса и Николаев, откъдето щеше да бъде натоварена на кораби, пътуващи за Азия и Европа

По данни на Росстат през първото тримесечие на 2022 г. от Русия в Казахстан са излезли 204 947 души. Повечето от тях - над 120 000, са посочили като цел на пътуването “лично посещение". Единадесет души са съобщили, че планират да сменят мястото, където живеят.

За да отидат в Казахстан, руснаците не се нуждаят от виза. Те могат да пребивават в страната без такава 30 дни. При регистрация в миграционната служба този срок се удължава до 90 дни. За по-дълъг период на пребиваване се изисква гражданство.

На 15 юни президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че макар страната да не се отказва от съюзническите си ангажименти към Русия, тя ще следва наложените от западните страни ограничения спрямо нея.

Санкции има, ние не бива да ги нарушаваме, каза той.