Binance - най-голямата борса за търговия с криптовалути в света, днес беше глобена с 3.3 млн. евро от Централната банка на Нидерландия заради това, че развива дейност в страната без регистрация.

Глобата беше наложена, след като през август 2021 г. централната банка отправи предупреждение към Binance, че предлага криптоуслуги в Нидерландия без да разполага с разрешението да прави това.

На компанията беше наложена глоба от трета категория, която е най-сериозната. Съгласно тази категория, лимитът е 4 млн. евро.

Нарушението е извършено в „продължителен период“ от време, простирайки се от 21 май 2020 г. поне до декември 1 декември 2021 г. “По тази причина от централната банка считат, че неспазването на правилата е много тежко”.

От $25 млрд. до 167 млн. – криптофалитът, от който мнозина пострадахаТова, че Celsius подаде заявление за фалит тази седмица, на практика не изненада никого. Но само защото падението на тази криптобанка не дойде като шок, това не означава, че не беше сериозен въпрос за индустрията

От банката също така са взели предвид размерите на Binance и “много значителната й клиентска база в Нидерландия.” Компанията е най-голямата криптоборса в света, като дневните й обеми на спот търговия надхвърлят 15.5 млрд. долара, сочат данни на CoinGecko.

От Binance са обжалвали глобата на 2 юни.

Говорител на Binance е заявил пред CNBC, че компанията се надява да остави този спор зад гърба си, тъй като се надява да получи лиценз за Нидерландия.

Глобата е намалена с 5%, защото от Binance са кандидатствали за регистрация и са били “относително прозрачни” относно дейността си по време на процеса, казват от централната банка, която все още разглежда заявлението на криптоборсата.