Всеки, който си е купил жилище в САЩ или се е опитал да го направи през последните няколко години, знае, че пазарът беше изключително конкурентен, като купувачи предлагаха оферти доста над продажните цени, както и плащане изцяло в брой за сделки.

Положението обаче можеше да е по-лошо.

По време на пандемията една група клиенти почти беше изчезнала от пазара – чуждестранните купувачи.

Сега обаче чуждестранните инвестиции в имоти бавно се завръщат, според проучване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR).

Ограниченията за пътуване по време на пандемията попречиха на потенциалните купувачи от чужбина да пътуват до САЩ и да купуват жилища. След като тези ограничения паднаха, заедно с много от изискванията около COVID-19, чуждестранните купувачи се завърнаха.

В периода април 2021 – март 2022 г. купувачи от чужбина са придобили жилищни имоти на стойност 59 млрд. долара в САЩ. Това е с 8.5% повече, в сравнение с предходната година, като по този начин се прекъсва тригодишната серия на спад.

Увеличението в доларово изражение се дължи най-вече на нарасналите цени, според доклада. Средната цена на жилищата в САЩ, закупени от чуждестранни граждани в периода април 2021 – март 2022 г., е била рекордна в размер на 366 100 долара, като дори е по-висока от средната за цена на жилищата за пазара на имоти в САЩ като цяло (355 700 долара).

Броят на жилищата, които чуждестранните купувачи са придобили за 12-месечния период, приключил през март (98 600 съществуващи домове), намалява със 7.9% на годишна база, като това е най-ниското ниво, откакто NAR започва да следи тези сделки през 2009 г.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват с 3.4% през майТова е четвъртият пореден месечен спад на показателя, но цените на имотите все още остават високи

Флорида е най-предпочитаното място от чуждестранните купувачи на имоти, като близо една четвърт от международните покупки са били именно в този щат. След това се нареждат Калифорния, Тексас, Аризона, Ню Йорк и Северна Каролина.

Много по-голям дял от чуждестранните купувачи плащат в брой, като 44% от тях са платили изцяло в брой през последната година, в сравнение с 24% измежду всички купувачи на съществуващи домове в САЩ.

Международните купувачи също така е по-вероятно да купуват жилището като втори дом, като 44% от тях го използват като ваканционен имот, за отдаване под наем, или и двете, в сравнение със 17% от всички купувачи на съществуващи жилища.

Най-много жилища, закупени от чужденци, са придобити от граждани на Канада и Мексико. Купувачи от Канада са стояли зад 11% от сделките с имоти с чужденци, в сравнение с 8% в предходния период.

Купувачи от Мексико са придобили 8% от жилищата миналата година, в сравнение със 7% преди това. След това се нареждат купувачите от Китай, Индия, Бразилия, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция и Япония.

Делът на международните купувачи се очаква да се увеличи, дори и на фона на недостига на имоти за продажба, който повиши допълнително цените и на нарастващите лихви по ипотечните кредити.

Дори и при настoящите високи цени, имотите в САЩ са относително изгодни за много чуждестранни купувачи.

Цените на кв. м. в обикновено са 28 570 долара в Хонконг, 26 262 долара в Лондон и 10 947 долара в Торонто. Междувременно цената е 8 250 долара на кв. м. в Сан Франциско и само 3 170 на кв. м. долара в Маями, пише CNN Business.