Правителството на Ел Салвадор удължи за четвърти път с един месец спорното извънредно положение в страната.

Специалните мерки за борба с насилието от страна на уличните банди бяха обявени през март.

Оттогава 46 000 души са били арестувани по подрозения, че принадлежат към улични банди в страната с население от 6.5 милиона души.

Организации за защита на човешките права твърдят, че мерките, които позволяват на полицията да арестува заподозрени без заповед, са довели до произволни задържания. От правителството обаче твърдят, че те са направили страната по-сигурна.

Според местна организация, десетки души са загинали, докато са били в ареста.

Удължаването на извънредното положение беше прието с 67 гласа „за“ и 15 „против“ в парламента, където съюзниците на президента Найиб Букеле имат мнозинство.

Извънредното положение беше обявено за първи път на 27 март, след като в един уикенд бяха убити 87 души.

Извънредно положение в Ел Салвадор след 62 убийства за денУбийствата са свързани с уличните банди в страната

Първоначално то трябваше да продължи 30 дни, но след това беше удължавано на четири пъти и сега ще бъде в сила още един месец - до края на август.

Съгласно извънредните мерки, някои конституционни права, като правото на събирания, бяха ограничени, а на силите за сигурност беше дадена повече свобода за извършване на арести. Увеличени бяха и присъдите за членуване в улична банда.

Според защитници на човешките прав обаче, сред арестуваните има и деца, които нямат нищо общо с уличните банди.

Законодатели, които са част от управляващото мнозинството, се изказаха положително за извънредното положение, информирa BBC.

Калеб Наваро от партията на президента Nuevas Ideas (Нови идеи) заяви, че благодарение на мерките Ел Салвадор "вече не е най-опасната държава в света".