Много горещо ще е времето у нас днес и в неделя.

В цялата страна в петък бяха регистрирани високи температури и тъй като самата въздушна маса се затопли, в съботния ден се очаква температурите да са с 1-2 градуса още по-високи. Напълно е възможно да има температури и от 40 градуса, като е възможно около река Дунав да термометрите да покажат около 40 градуса, пише БТА.

За 23 юли от НИМХ издадоха оранжев код за горещо време в 14 области, а жълт код - в останалите 14 области на България.

В неделя, 24 юли, се очаква температурите да се повишат може би с 1 градус, или ще има температури от 40 градуса на повече места в страната. Най-вероятно е в неделя да има температури и от 41 градуса - в Сандански, Петрич, в Дунавската равнина и в Горнотракийската низина.

В София се очаква температурите да достигнат 34-35 градуса, а в неделя - 36 градуса

София е на 500-600 метра надморска височина и това оказва влияние. Затова в столицата не са толкова високи температурите. Утре е вероятно в София температурата да достигне 34-35 градуса, а в неделя се очакват и 36 градуса. И в столицата ще бъде доста горещо през тези почивни дни, каза Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По българското Черноморие не се очаква да има толкова високи температури

По нашето Черноморие температурите не са толкова високи, тъй като има морски бриз и през деня там ще има температури от 30-31 градуса, но по обяд, като има вятър от морето, веднага се усеща понижението на температурите. По крайбрежието ни температурите не стават толкова високи, колкото са във вътрешността на страната, но и морето оказва влияние върху тях, обясни Христо Христов.

По думите му влиянието на морето върху температурите се усеща до 40-50 километра от крайбрежието и дори в Малко Търново, което е на 40 километра, това влияние се усеща. В Добрич също се усеща морското влияние върху температурите.

Ако го нямаше морето, в тези места щеше да е поне с няколко градуса по-висока температурата, уточни синоптикът.

От понеделник се очаква съвсем леко захлаждане

Христов прогнозира, че в понеделник се очаква да има слабо понижение на температурите - с 2-3 градуса, но пак времето у нас ще остане горещо.

"Не мога да кажа колко ще се усети това понижение на температурите от хората, защото слънцето сега е много високо и грее силно", поясни Христов.

От вторник-сряда отново ще се повишават температурите у нас, като най-вероятно и тогава ще издаваме в НИМХ оранжев код за предупреждение за високи температури, каза синоптикът.