"Най-вероятно още есента ще видим първите повишения на лихвите за новите кредити - за клиентите, които тепърва ще теглят.

По изтеглените вече кредити това ще е малко по-дълъг процес, който вероятно ще стартира след около година-година и половина."

Това обясни в интервю за БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Първо трябва да видим банките как ще предложат лихви по депозитите, уточни той.

Скокът на лихвите в различните страни е различен, в САЩ е един от най-сериозните скокове на лихвите по ипотеките – само за около година и половина от 3.5% вече са на 6.5%, в Румъния и Унгария лихвите по ипотеките също са вече над 6%, отбеляза Тошев.

Средната лихва по ипотеките падна под 2.5% за първи път в историятаПрез юни спад се наблюдава и при лихвите по потребителските заеми

"Много вероятно е през следващата година да видим стойности на лихвите по ипотечните кредити над 4%. Това ще е индивидуална политика на всяка банка."

Заради инфлацията и очаквания ръст на лихвите с част от депозитите вече се чистят част или цели кредити - хората, които имат спестявания, погасяват с тях, коментира експертът.

Тихомир Тошев съветва винаги "да има едни пари, които да са ни разположение", а онези, които имат кредити, да разполагат със заделени три до шест месечни вноски.

"Защото, ако се сбъднат най-лошите прогнози за рецесия, някои вече говорят за депресия, за дълго време труден пазар, е добре да имаме вариант, ако за някакъв период останем без доходи, да покриваме поне 3 до 6 месеца вноските си."