Почиващите на родното Черноморието са доста по-малко, в сравнение с предни години.

Абсолютно очакван е отливът на българи, почиващи на родното Черноморие.

Обикновено им харесва повече в Гърция, те са повтаряеми клиенти, които не обичат изненади. Съседите ни предлагат много по-добра морска почивка.

Това коментира за Нова телевизия Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

По думите му от морска почивка у нас стана басейнова.

"Отливът на скандинавците може да бъде последван от такъв на поляците. Те могат да открият привлекателни опции в Северна Гърция. Няма предсказуемост, един хотелиер не знае как да бюджетира. Най-вероятно ще има и фалити.

10 европейски дестинации, на които е най-вероятно да ви обератБританската преса състави списък с 10 места в Европа, на които туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии

Има отлив и заради случилото се в Украйна. Връщаме хора, не можем да ги обслужим. Крайно време е да си преоринтераме рекламата и да се насочи към планинския туризъм", смята той. И допълва, че презастрояването прави невъзможно обслужването на голям брой туристи.

Според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара както българите, така и румънците са по-малко, но сезонът вече се засилва. "Броят на туристите с натрупване са с 1000 по-малко, но нощувките са с 20 000 повече.

Факторите, като инфлацията и доходите, спомагат за спада на туристи. Истина е, че мнозина българи се връщат от чужбина да почиват у нас, а плащат почивките и на близките си", обясни той. И допълни, че съотношението качество-цена е на добро ниво.

Според него поляците и чехите, заедно с румънците, най-често почиват у нас.