Учени, които изчисляват икономическите щети от инвазивни видове по света, са установили, че два вида са отговорни за повече поражение от всички останали.

Американската жаба бик и кафявата дървесна змия са причинили заедно поражения за 16.3 млрд. долара в световен мащаб от 1986 г. насам.

Освен екологичните поражения, тази двойка инвазивни видове е унищожавала селскостопанска продукция и е предизвиквала скъпо струващи прекъсвания на електрозахранването.

Учените се надяват, че техните констатации ще насърчат повече инвестиции с цел блокирането на инвазивните видове в бъдеще.

В своя публикация в Scientific Reports учените посочват, че кафявата дървесна змия е нанесла еднолично щети за 10.3 млрд. долара, отчасти заради неконтролираното си разпространение на няколко острова в Тихия океан.

В Гуам, където влечугото е донесено от военноморските сили на САЩ през миналия век, популацията на змията към днешна дата причинява масови прекъсвания на тока, защото влечугите се плъзгат по жиците и причиняват скъпо струващи щети, пише BBC.

Хатерия - влечугото с три очи, родственик на динозавритеТо е зеленикаво-кафяво и сиво на цвят. На дължина може да достигне до 80 см

На малкия остров в Тихия океан живеят над два милиона кафяви дървесни змии.

Островните екосистеми са по-уязвими на инвазивни видове, където те представляват по-голяма заплаха за изчезването на местни животни и фауна.

В Европа увеличаващата се популация на американската жаба бик наложи прилагането на амбициозни и скъпи програми за контролирането й.

За да бъде предотвратено разпространението на този земноводен вид, който достига до 30 дължина и половин килограм тегло, властите бяха принудени да инсталират скъпо струващи огради околo местата, където жабите се размножават.

Ограждането само на пет езера с цел ограничаване на разпространението на жабите е струвало на германските власти 270 000 евро, сочи по-старо проучване на ЕС.

Този вид жаба се храни с почти всичко, в това число и с други жаби от своя вид.

Друг вид - жабите коки, пък е обвиняван, че причинява щети по съвсем различен начин – изключително силният шум, който издават при чифтосване, води до спад в цените на имотите на местата, където има повече такива земноводни.

Авторите на проучването се надяват, че техните констатации, ще насърчат властите да инвестират повече в контрола на вредителите и в други мерки за биосигурност в бъдеще.