Запознати с живота и кариерата на Елвис Пресли и историци отдавна знаят за съществуването на колекция бижута, които изпълнителят подарява на своя мениджър полковник Том Паркър.

Колекционери и почитатели на Краля на рока издирват от десетилетия тези бижута, за които се смяташе, че са изгубени.

Благодарение на Бриджит Крус - основател и главен изпълнителен директор на аукционната къща GWS Auctions, която открива бижутата и събира колекцията, сега те могат да бъдат видени за първи път.

Двеста артикула, в това число златни пръстени с диаманти, копчета за ръкавели, часовници и златни верижки, ще бъдат предложени на търг на 27 август.

В колекцията е включена и китарата, на която свири Пресли по време на телевизионния концерт за "завръщането си" през 1968 г.

Снимка: liveauctioneers.com

Бившата съпруга на Пресли - Присила, е работила с Крус по колекцията, въпреки че не притежава нито един от артикулите.

"Тези бижута със сигурност пораждат спомени," казва Присила Пресли пред Reuters.

Тя допълва, че са се шегували с бившия си съпруг, че той постоянно купува или поръчва бижута за Паркър, защото мениджърът вече разполагал с всичко, от което има нужда и семейство Пресли не знаели какво друго да му купуват.

Как Доли Партън спечели 10 млн. долара от една песен - без да я изпълняваБлагодарения на своя бизнес нюх, Партън в момента е един от най-богатите музиканти в света

Присила Пресли е участвала в дизайна на някои от бижутата, в това число и артикули с логото на групата на Елвис Пресли "TCB".

Присила Пресли подкрепя търга, отчасти защото се е изморила да вижда толкова много фалшиви сувенири, свързани с Елвис Пресли, които се продават.

"Има толкова много продукти за продажба, които не са автентични и това ме притеснява," казва тя. "Искам да знам със сигурност, че тази колекция ще отиде при някой, който ще се грижи за нея."