Ако искате Джак Суини да спре да следи публично частния ви самолет в Twitter, вземете пример от милиардера Марк Кюбан, който предложи на 19-годишния тийнейджър нещо по-добро от парите - приятелство.

Суини, който е второкурсник в Университета на Централна Флорида, стои зад 30 автоматизирани профила в Twitter, които следят полетите на общо стотици знаменитости, политици и милиардери — от Илон Мъск и Кайли Дженър до редица руски олигарси.

Откакто започва тази своя странична дейност през юни 2020 г., Суини казва, че e удовлетворил само една молба да спре да го прави.

В директно съобщение от февруари в Twitter Кюбан моли Суини да деактивира профила @MCubansJets в замяна на неговото приятелство и съвети, информира CNBC. “Той каза, че ще бъде мой приятел и попита дали иска да се срещнем на баскетболен мач,” казва Суини пред CNBC.

Двамата преговаряли до май, а във виртуалния разговор между тях Кюбан казал, че иска да се срещне с него на мач на Далас Маверикс следващия сезон, преди да сключат сделка. Изглежда, че Суини е спазил своята част от сделката. Профилът, проектиран като бот, който се обновява автоматично, не е пускал съобщения от април.

Кюбан е отказал да коментира пред CNBC.

Студентът, който следеше самолета на Илон Мъск, сега следи руски олигарсиНовият Twitter профил @RUOligarchJets следи кога частните самолети на руски олигарси излитат и кацат

Лоялността на Суини си има цена, а приятелството може би е по-ценно от парите, които някои милиардери са готови да платят. През януари Мъск предложи на Суини 5 000 долара, за да спре да разкрива местоположението на неговите частни самолети. Суини отказва и иска 50 000 долара. Профилът, който следи полетите на Мъск - @ElonJet, е все още активен днес и има над 479 000 последователи в Twitter.

За сравнение, профилът @MCubansJets има едва 3 300 последователи.

Суини казва, че Кюбан и Мъск са изразили притеснения относно безопасността си във връзка с проследяването на полетите им, но той не смята това за убедителен аргумент. Неговият код излъчва само публично достъпна информация от сайтове, като ADS-B Exchange, които публикуват местоположението, височината и скоростта на всеки самолет, който е обект на федералните регулации.

Суини казва, че знаменитостите обикновено не са особено потайни за това, че притежават частни самолети. “Хората имат частни самолети и пускат в социалните медии снимки на тях,” казва той. “Това не е тайна.”

Суини се надява да монетизира своите профили в Twitter, като превърне личния си уебсайт в тракер за полетите на знаменитостите. Засега обаче планира единствено да продължи да увеличава броя на полетите, които кодът може да достъпва.

″Мотивиран съм, защото хората все още се интересуват наистина от това,” казва Суини.