Учените регистрираха най-краткия ден на Земята от изобретяването на атомния часовник насам.

Завъртането около Слънцето на нашата планета е било с 1.59 милисекунди по-кратко от нормалния 24-часов ден на 29 юни, съобщават от Международната служба за въртене на Земята и референтни системи - организация, отговаряща за глобалното отчитане на времето.

Обичайното време, необходимо на Земята да се завърти веднъж около оста си, е приблизително 86 400 секунди, посочва CNN.

Предишният рекорд е документиран на 19 юли 2020 г., когато денят е с 1.47 милисекунди по-кратък от нормалното.

Атомният часовник е стандартизирана мерна единица, която се използва от 50-те години на миналия век за определяне на времето и измерване на въртенето на Земята, казва Денис Маккарти, пенсиониран директор по времето в Обсерваторията на военноморските сили на САЩ.

Въпреки че 29 юни чупи рекорда за най-кратък ден в съвременната история, на Земята е имало много по-кратки дни, допълва той.

Когато динозаврите все още са бродели по планетата преди 70 милиона години, един ден на Земята е продължавал около 23 1/2 часа, според проучване от 2020 г., публикувано в Paleoceanography and Paleoclimatology.

От 1820 г. учените документират забавяне на въртенето на Земята, според НАСА. През последните няколко години то започва да се ускорява, казва Маккарти.

Защо се увеличава скоростта на въртене?

Изследователите нямат окончателен отговор как или защо Земята се върти малко по-бързо.

Тъй като полюсите се топят поради климатичната криза, има по-малко налягане върху горната и долната част на планетата, което я прави по-кръгла, а това помага на планетата да се върти по-бързо, посочва Маккарти.

Това е същият феномен, който фигуристите използват, за да увеличат и намалят скоростта си на леда, добавя той.