Глобалната Web3 екосистема продължава да се развива със зашеметяваща скорост, като същото се случва и с различните начини за нейната употреба. Министър от сингапурското правителство отбеляза, че законните брачни процедури, съдебните спорове и държавните услуги могат един ден да се провеждат с помощта на платформи в метавселената.

„Не би било немислимо, освен регистрацията на бракове, и други държавни услуги скоро да бъдат достъпни онлайн чрез метавселената. Няма причина същото да не може да се направи и за правните услуги. Пандемията вече ни показа, че дори разрешаването на спорове може да се проведе онлайн“, коментира правосъдният министър на Сингапур Едуин Тонг, цитиран от Coin Telegraph.

Той използва хипотетичен пример за спор, включващ инцидент на строителна площадка, който според него може да се гледа в 3D среда с помощта на технология за добавена реалност, като по този начин позволява по-добро преосмисляне на инцидента.

Хибридна перспектива като тази би могла да направи процеса на разрешаване на спорове изключително удобен и ефективен за правителствата по целия свят, смята Тонг.

Според Джоузеф Колмънт от крипто платформата Bitcoin.com дематериализирането на държавните услуги, които изискват лично присъствие, е следващата логична стъпка за административните институции, особено когато светът преминава от аналоговата към дигиталната епоха.

„В днешно време приблизително една трета от правните споразумения по света се подписват по електронен път. Следователно не е изненадващо да видим модерни нации като Сингапур да приемат всеобхватни технологии като метавселената за все повече държавни услуги. Същото мислене следва да важи и за някои граждански съдебни дела, които все още са обект на изключително забавяне поради претовареността на институциите. Докато правосъдието се бави, участващите страни често трябва да страдат", коментира Колмънт.

Подобна гледна точка споделя и Александър Фирсов, главен Web3.0 директор на платформата за виртуална реалност Sensorium. Според него, като пространство, посветено на преодоляването на пропастта между реалния свят и дигиталните преживявания, е съвсем логично метавселената един ден да се трансформира в среда, където могат да се провеждат съдебни процедури.

Според него, чрез възприемане на потапящи технологии, виртуалните съдебни производства няма да се чувстват много по-различни от събитията в реалния живот. Фирсов дори прогнозира, че използването на фотореалистични аватари може да донесе степен на хуманизация и присъствие, които онлайн срещите в момента не успяват да постигнат. По думите му, съдебните системи по целия свят са бавни и скъпи, а метавселената може да помогне за справяне с тези дефекти.

Пет прогнози за пазара на криптовалути през 2027 г.Годината е 2027 - време на революционни иновации и технологичен напредък, но също и време на хаос

Не всички експерти обаче са толкова оптимистично настроени.

Димитрий Михайлов, който е експерта на ООН и доцент в Националния университет на Сингапур, смята, че един от основните проблеми, когато става въпрос за дигитално улеснени съдебни производства, е този на законодателството, основано на интелектуалната собственост, тъй като географските граници не оказват влияние върху производствата, протичащи в метавселената.

„Когато получите патент, той е валиден само в рамките на определена територия. И все пак, в метавселената той ще може да се използва от хора по целия свят. Те могат случайно да нарушат законите, като използват патент извън неговата зона на легализация", обяснява Михайлов.

Вторият проблем, според него, се отнася до събирането на данни и гаранциите за тяхната сигурност.

Освен това, физическата съдебна зала предоставя функции, които не могат да бъдат възпроизведени в метапространството. Например, кръстосаният разпит на свидетел пред съдебни заседатели, за да се атакува неговата достоверност, е важна стратегия в определени случаи. Дори при усъвършенствана видеоконферентна връзка някои важни сигнали и подробности от разпита на свидетел могат да бъдат пропуснати от журито.

В крайна сметка бъдещето на съдебните дела в метавселената вероятно ще зависи и от това доколко обществото ще е склонно да приеме подобна трансформация.

„Мисля, че имаме известно време, преди тези неща да станат реалност. Въпреки това, колкото повече хора живеят живота си в метавселената, толкова по-бързо ще стигнем до промяна в разчиранията. Има различни елементи, които се нуждаят от повече развитие, преди наистина да е възможно да съществуват тези типове основни социални институции“, смята Матан Ердер, главен юрисконсулт на доставчика на блокчейн инфраструктура Orbs.

Японски университет ще предлага учебни програми в метавселенатаУниверситетът в Токио планира да предложи набор от учебни програми, които да се провеждат в метавселената

Ключов двигател, когато става въпрос за организирането на съдебни производства и сключването на бракове в метавселената, е тяхната дефиниция за реалност. Според Ердер, когато Метавселената стане неразделна част от живота на хората, нещата, които се случват там, ще започнат да имат по-голямо значение за хората.

„Метавселената ще се превърне в микрокосмос на човешкото общество, където ще има естествена нужда от неща като разрешаване на спорове“, прогнозира експертът. „

Някои държави вече предприемат стъпки в тази посока. Правителството на Южна Корея обяви, че активно предприема стъпки за укрепване на амбициите си за метавселената, като заделя 177 милиона долара от държавния бюджет по това перо. Страната се стреми да създаде платформа за своите граждани, която предоставя достъп до широк набор от държавни услуги по напълно дигитален начин.

Още през юли инфраструктурната компания Metaverse Condense затвори кръг за първоначално финансиране, за да продължи разработването на технология за 3D стрийминг на живо. Технологията използва авангардно "компютърно зрение", машинно обучение и собствена инфраструктура за стрийминг за заснемане и вграждане на 3D видео на живо. В близко бъдеще фирмата се надява да предава това уникално видео изживяване на живо в различни игри и мобилни приложения на метавселената.

По-рано тази година платформата Metaverse Decentraland претендира за изключителната чест да бъде домакин на първата сватба в метавселената. Събитието беше "посетено" от над 2000 гости, а делото беше администрирано и тържествено организирано от адвокатска кантора Rose Law Group.