Моделите DB на Aston Martin са едни от най-добре изглеждащите класически автомобили. Те основно спечелиха славата си в цял свят, благодарение на честата си поява във филмите за неуловимия Джеймс Бонд.

През годините различни модели вземат участие в състезания. Пример е Aston Martin DBR1, който завърши втори в 24-те часа на льо Ман през 1959 г., а по-късно първи на 1000 км в Нюрбургринг през същата година.

Сега Astin Martin представи своя нов концепт - DBR22 с отворен покрив и две седалки. Возилото е спортно и ще бъде новата играчка на супербогатите.

Aston Martin DBR22 е вдъхновен от култовия дизайн на DBR1 и DBR3, но предлага някои премиум модерни щрихи.

В ограничен тираж от само 10 бройки

Новият концепт се появява в чест на 10-годишнината на специалното подразделение на Aston Martin, наречено Q. То е известно с производството на изключително ексклузивни и предимно лимитирани автомобили като Aston Martin Victor, Vulcan и Vantage V600. Въпреки че компанията не го казва изрично, някои предполагат, че 10-ата годишнина може да означава, че производството може да бъде ограничено до само 10 модела, пише Slash Gear.

Въпреки че Aston Martin може да не предложи DBR22 на пазара, возилото ще формира основата на бъдещите спортни автомобили на компанията. Дизайнът включва същия 5,2-литров двигател, виждан на няколко Aston Martin в близкото минало. Двигателят V12 Twin-Turbo доставя 715 к.с. заедно със 753 Nm въртящ момент, което помага на DBR22 да ускори от нула до 98 км/ч (60 мили/ч) за 3,4 секунди с максимална скорост от 319 км/ч.

Aston Martin ще представи концепцията DBR22 по време на автомобилната седмица в Монтерей в Калифорния тази седмица, където също се спекулира, че ще покаже V12 Vantage.

Автомобилът ще бъде изложен на Pebble Beach Concours D'Elegance от 19 до 21 август 2022 г.