Заможните почитатели на спортни автомобили помогнаха на италианската марка суперавтомобили Lamborghini да отчете рекордни продажби и печалба през първото полугодие, но главният изпълнителен директор Стефан Винкелман заяви, че се готви за трудна зима, ако енергийната криза в Европа се задълбочи.

Lamborghini се запасява с природен газ, за да поддържа дейността си през зимата, ако Русия изпълни заплахите си да отреже газовите доставки за Западна Европа.

Отиващото си италианско правителство беше определило като приоритет запазването на газовите доставки за индустрията, заяви Винкелман. "Нямаме уведомление от правителството, че това ще се промени," допълни той, цитиран от Ройтерс.

Lamborghini, която е подразделение на германския автомобилен концерн Volkswagen AG, подобно на други марки, които са насочени към най-богатите потребители, трябва да се справя с разминаването между процъфтяващото търсене и сериозните сътресения в световната икономика.

По време на първата половина от тази година процъфтяващото търсене печели. Lamborghini е доставила 5 090 от своите спортни автомобили и SUV модели Urus, което е с 4.9% повече, в сравнение с година по-рано. Приходите нарастват с 31% до 1.3 млрд. евро, а печалбата на компанията скача с близо 70% до 425 млн. евро.

Защо купувачите на Rolls-Royce са шокиращо млади?Ако си представите типичния притежател на автомобил Rolls-Royce, това вероятно е някой с побеляла коса и с бели обувки за голф

Lamborghini вече е повече компания за супер луксозни SUV-та, отколкото марка спортни автомобили. SUV моделът Urus вече съставлява 61% от продажбите й, обявиха от компанията.

Lamborghini в момента се насочва към преходен период за продуктовата си линия.

Компанията обяви преди време, че ще пусне изцяло електрически модел през 2028 г. Предизвикателството, според Винкелман, е да се създаде електромобил Lamborghini, който може не само да ускорява по права линия, но и да взема завоите, както потребителите биха очаквали.

"Мисля, че можем да постигне това с поколението батерии, което навлиза на пазара," допълва той.

В краткосрочен план Lamborghini ще пусне наследник на своя спортен модел Aventador и обновени версии на Urus. Последният спортен автомобил Aventador е произведен на 27 юли, обяви Винкелман. В началото на следващата година Lamborghini ще представи наследник на модела с различно име.

"Става все по-трудно да избираме нови имена," заяви Винкелман.