Тази седмица гигантът в търговията на дребно Carrefour обяви, че ще остави цените на над 100 основни продукта без промяна в следващите 100 дни. Списъкът от артикули включва зърнени закуски, кафе, консервирани зеленчуци, прах за пране и бебешки пелени.

От компанията, която има над 1 400 магазина във Франция, обявиха, че замразяването на цените е част от "антиинфлационното й предизвикателство", но допълниха, че цените на теория биха могли да се повишат отново, ако митата върху определени продукти се увеличат.

Инфлацията при потребителските цени във Франция нарасна до 6.8% за 12-те месеца до юли, според официалната статистика.

Изявлението на Carrefour идва след като E.Leclerc, друга френска верига супермаркети, обяви миналия месец, че ще ограничи цените на над 230 основни продукта до началото на декември, удължавайки замразяването на цените на 120 продукта, обявено през май.

В последните седмици енергийният гигант TotalEnergies също предприе ходове, за да предпази шофьорите от болезнените увеличение на цените на горивата.

Как се раждат количките за пазаруване и защо хората не ги харесвали?Раждането на количките за пазаруване в началото на 20-и век помага за настъпването на една ера на масово потребление и дава възможност на хранителните магазини и на марките да разширят своите продукти без клиентите да се притесняват за това как ще пренесат нещата си до колата

Миналия месец компанията обяви, че ще понижи до началото на ноември цените на бензина за клиентите на всичките си френски бензиностанции с 0.20 евро на литър в сравнение със световните пазарни цени и с 0.10 евро на литър от ноември до края на годината. Това е допълнително понижение към финансираната от правителството отстъпка от цената на дребно на горивата.

През април френското правителство понижи цената на бензина и дизела с до 0.18 евро на литър до края на август. Субсидията нараства до 0.30 евро на литър през септември и октомври, преди да падне до 0.10 евро на литър до края на годината. Тя се изплаща на производителите на горива, които след това я предлагат на потребителите по бензиностанциите.

Опозиционните партии в страната призоваха за данък върху прекомерните печалби на енергийните компании, но правителството устоява на тези призиви, според френското издание Le Monde.

TotalEnergies обяви 10.6 млрд. долара печалба за първото полугодие на 2022 г., което е с 92% повече в сравнение със същия период на миналата година на фона на поскъпването на енергийните продукти, припомня CNN Business.

През юли Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвите за първи път от 11 години в опит да помогне за ограничаването на нарастването на цените в еврозоната, сред които е и Франция. Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.9% през юли.