Високите сметки за енергия ще повишат инфлацията в Обединеното кралство до над 18% в началото на следващата година. Това са най-високите показатели за почти половин век.

Инвестиционната банка Citi прогнозира, че инфлацията при потребителските цени ще бъде 18.6% през януари 2023 г., докато инфлация при цените на дребно ще достигне 21%, поради изключително сериозното покачване на сметките за енергия.

Очакванията са горната граница на сметките за енергия в цяла Великобритания да се повиши до 3 717 паунда (4 389 евро) през октомври (повишение с 1 971 паунда в сравнение със сега), а след това ще скочи до 4,567 паунда (5 392 евро) през януари и след това до 5 816 паунда (6 867 евро) през април.

Сн: Theguardian

“Последната ни оценка, актуализирана за по-нататъшния скок от 25% и 7% в цените на газа и електроенергията в Обединеното кралство миналата седмица, сочи към по-нататъшна промяна на инфлацията в Обединеното кралство”, казва главният икономист на банката, Бенджамин Набаро, цитиран от The Guardian.

“Въпросът сега е какво да се направи, за да se компенсира въздействието както върху инфлацията, така и върху реалната икономика”, добавя Набаро:

По-рано този месец Централната банка на Англия прогнозира, че инфлацията в Обединеното кралство ще бъде най-висока през есента - над 13%.

Близо 20% инфлация за 10 години. А какво се случи с инвестициите?Ръстът на индекса на потребителските цени в България за последните 10 години е 19.9% Цените на едро на газа продължиха да се покачват до август, а вчера “Газпром” е обяви, че се готви да спре доставките по газопровода Северен поток 1 за три дни в края на този месец.