Проучване на компанията Juniper Research наскоро направи анализ на траекторията на пазара на незаменяеми токени (NFT) през следващите пет години. Прогнозата е, че обемът на световните NFT трансакции ще достигне границата от 40 милиона през 2027 г.

В наскоро публикуван доклад, озаглавен „NFTs – Seizing the Metaverse Opportunity“, Juniper Research коментира възможното бъдеще на NFT с акцент върху NFT-та, свързани с Metaverse.

Метавселената - основният катализатор за растежа на NFT индустрията

Според проучването NFT трансакциите ще се увеличат от 24 милиона през 2022 г. до 40 милиона през 2027 г. Основната причина за този ръст ще бъде нарастващото навлизане на марки в Metaverse, които искат да засилят своето дигитално присъствие.

Сред другите NFT сегменти най-силен ръст през следващите 5 години се очаква при тези, свързани с метавселената. При тях трансакциите да набъбнат от 600 000 през 2022 г. до 9,8 милиона през 2027 г., пише AMBCrypto.

NFT индустрията набра скорост с пускането на базираната на Ethereum игра CryptoKitties през 2017 г., в която могат да се произвеждат нови дигитални котки във формата на NFT.

До октомври 2018 г. играчите са отгледали 1 милион котки с 3,2 милиона трансакции, съобщи VentureBeat.

Тази година италианската марка за висша мода Gucci стартира своя амбициозен NFT проект, задавайки тон на следващите 100 години на компанията. Озаглавена „Следващите 100 години на Gucci“, колекцията NFT демонстрира изключителния скок на вярата, с който и други индустрии като мода, музика, изкуства и т.н. поемат към NFT и метавселената за бъдещ растеж.

Gucci отвори галерия-маркетплейс за крипто изкуство Може да разгледата първата изложба на модната къща

NFT-ата навлязоха и в бизнеса с дигитални недвижими имоти в метавселената. Decentraland, Polka City и SuperWorld са само част от много платформи, където може да купите виртуални имоти чрез NFT-ита.

Анализатори смятат, че подобни смарт договори, базирани на блокчейн, може да се използват и за подписването на реални документи за наследство и собственост.

Друг пример за развитието на индустрията идва от изпълнителния директор на Meta Марк Закърбърг. Наскоро той публикува снимка в Instagram, която скоро ще бъде преобразувана в NFT. Закърбърг добави, че екипът му ще разшири цифровите колекционерски NFT в още 100 държави в Instagram с нови интеграции с Coinbase и Dapper.

Prada засилва присъствието си в света на блокчейн технологиите и NFTТази седмица Prada ще пусне на пазара 100 токена, деноминирани във валутата на Ethereum

Метавлесената едва си проправя път, затова мнозина очакват употребата й да се разшири в различни сфери - например, онлайн запознанства, виртуални срещи, игри, пазаруване, пътуване и съвместна работа.

Растежът й ще бъде движен от лекотата на придвижване между различните дигитални светове. В такива случаи наличието на NFT-та ще бъде изисквано като доказателство за собственост и средство за разплащане.

Какво казват други?

Други пазарни анализатори прогнозират различни траектории по отношение на бъдещето на пазара на NFT.

Базираната в Дъблин фирма за пазарни проучвания Research and Markets, например, прогнозира през април 2022 г., че пазарът на NFT е готов да нарасне със 147.24 милиарда долара в периода 2022-2026 г.

Според проучване на MarketsandMarkets се очаква глобалният пазар на NFT да нарасне от 3 милиарда долара през 2022 г. до 13,6 милиарда долара до 2027 г. Най-силен ръст през прогнозния период се очаква за Азиатско-тихоокеанския регион.

Проучването на Juniper Research подчертава още необходимостта B2C компаниите да предлагат NFT на младите потребители, чиито нужди непрекъснато се променят. Регулаторите също трябва да работят с блокчейн индустрията, за да стандартизират процесите.