Mojang Studios - разработчикът на супер популярната игра, обяви, че NFT-тата и блокчейн технологиите “като цяло не са нещо, което ние ще подкрепим или позволим.”

И макар пазарът на NFT-та да се охлади в последно време на фона на срива в цените на криптовалутите, той процъфтява в последните години, с многомилионни продажби, както и скъпо струващи хакерски атаки.

NFT-тата представляват дигитални данни, често произведения на изкуството или изображения, които могат да бъдат колекционирани и търгувани в блокчейна. Тяхната стойност се крие в уникалността им.

В блогпост от тази седмица обаче екипът зад Minecraft определи точно тази ексклузивност като проблем, информира MarketWatch.

“NFT-тата и други блокчейн технологии създават дигитална собственост въз основа на недостиг и ексклузивност, което не съвпада с ценностите на Minecraft за творческо включване и съвместна игра,” казват те.

“NFT-тата не са приобщаващи за нашата общност и създават деление на имащи и нямащи. Спекулативните цени и нагласата за инвестиция, свързани с NFT-тата, отнемат фокуса от играта и насърчават печалбарство, което ние смятаме, че е несъвместимо с дългосрочното удоволствие и успехите на нашите играчи.”

Бил Гейтс: До 2-3 години повечето ви офис срещи ще са в метавселенатаМилиардерът направи равносметка на изминалата година, която определи като “най-необичайната и трудна”

От компанията също така изразяват притеснения, че играещите Minecraft, които си купуват NFT-та, може да бъдат податливи на измама и на ненадеждни брокери.

“При това положение, за да гарантираме, че играещите Minecraft разполагат с безопасно и приобщаващо изживяване, интеграцията на блокчейн технологиите не е позволена в Minecraft и те не могат да се използват за създаване на съдържание, свързано с NFT-та в играта, в това число светове, маски, лични вещи или други модификации.”

От Minecraft казват, че ще следят как се развива тази блокчейн технологията, но на този етап „нямат планове да я използват”.

Редица други създатели на видеоигри, като Square Enix, Konami и Sega демонстрираха отвореност към NFT-тата, докато други, като Ubisoft Entertainment и Team17 Group, бяха принудени да се откажат от плановете си, свързани с незаменяемите токени.

Mojang Studios е собственост на Microsoft Corp., която придоби компанията за 2.4 млрд. долара през 2014 г.