За мнозина от нас работата се ръководи от правила, различни за личния ни живот. Това ги обрича никога да не се срещнат.

Вероятно това се дължи на мисълта, че научените уроци от родителството не може да бъдат приложени в бизнеса. Това не е така, когато съветите идват от Ейприл Смит Джоунс.

Днес тя е успял адвокат, бизнес консултант и майка на три деца със завидни успехи.

Житейският път на Джоунс е интригуващ. Тя е отгледана от самотна майка и израства в район на Лос Анделжис, раздиран от битки между улични банди. Въпреки това защитава бакалавърската си степен в Бъркли и след това учи в Юридическия колеж на Калифорнийския университет в Хейстингс, пише Forbes.

Докато гради собствената си правна кантора, Джоунс и съпругът й Даръл успяват да отгледат три супер успешни деца. Едното от тях получава награда “Грами” за музикалните си постижения, другото се увлича по ракетната наука и играе футбол в Принстън, работило е за SpaceX и предстои да завърши магистратурата си по бизнес администрация в Харвард.

Третото дете е невролог, завършил Харвард, и е сред топ 10 на претендентките за Мис Америка.

Тихо напускане? Милионер съветва да не го пробватеСамият той наема хора, които имат волята да работят “25 часа на ден, 8 дни в седмицата”

Ейприл Смит Джоунс е израснала в семейство, което е под средната класа. Това обаче не й попречва да създаде няколко компании за милиони долари. Историята ни кара да се запитаме:

 • Какво помага на хората да преформулират обстоятелствата, в които живеят, и да продължат напред, не за да оцелеят, а за да преуспеят?
 • Защо някои хора уверено вървят по пътя си, правят и са това, което искат, вдъхновявайки другите да правят същото?
 • Ето четири неща, които може да научите от Ейприл Смит Джоунс за създаването на бизнес.

  Нищо не е невъзможно

  Никога не казвайте на себе си или на друг човек, че нещо е невъзможно. Вместо това се запитайте какво трябва да се направи, за да се постигне.

  Имайте нагласата, че ще измислите решение или че ще откриете човек, който ще ви помогне да изпълните целта си. Предлагайте на другите възможност, а не невъзможност.

  Ако може да кажете “да” или “не”, кажете “да”

  Кажете “да” на възможността, вместо да я отблъсквате.

  Настройте ума си към използването на възможностите, които се отварят пред вас. От вас се иска да кажете “да”, дори ако това изисква да излезете от зоната си на комфорт или ви е непознато.

  Бивш шеф на JPMorgan: Успелите напускат зоната си на комфортВашата зона на комфорт, макар и очевидно комфортна, може да бъде ограничаваща. Бившият главен изпълнителен директор на една от най-големите банки в света препоръчва напускането й

  Научете се да разпознавате възможностите, които са невидими за другите хора.

  Преподайте своя начин на работа

  Независимо дали става дума за деца, или членове на екипа, целта ви е да бъдете пълноценни. Научете хората как придобият уменията, които са им необходими. Така ще имате семейство или бизнес, които се самоуправляват. Това ще ви освободи доста ценно време и пари и ще постигнете повече резултати.

  За един родител това означава, да научи децата си да мислят и действат, без да бъдат направлявани. Вместо да им казвате какво да направят или да го правите вместо тях, попитайте ги: “Какво не опитахте досега?”. Тази стратегия работи и в офиса. Научете всеки човек да се усеща способен.

  Положете усилия, балансирайте и повторете

  Да си способен бързо да реагираш, да балансираш и да продължиш напред е важно умение. Има разлика между хората, които се провалят и тези които успяват. Хората, които замръзват или напускат, когато нещата се усложнят, не може да преуспеят. Когато нещата станат по-сложни, може би си вземете един ден почивка. На следващия се концентрирайте и продължете напред.

  Да вярвате във възможността нещо да се осъществи, да казвате “да” на отворилите се възможности, да имате силен екип и да умеете да балансирате по пътя си са четирите елемента, които ви трябват, за да успеете.