Според Coca-Cola ефектът на нейната напитка върху света от нейното изобретяване и консолидиране (в края на 1800 г. до началото на 1900 г.) е бил филантропски, като устойчивостта е високо в списъка с приоритети. Е, на нивото на здравна осведоменост, което светът преживява в момента, това твърдение може да бъде обект на известни спорове.

Според Medical Daily, империята на газираните напитки е един от най-големите проблеми, допринасящи за глобалното затлъстяване и компанията често е ангажирана в кампании за омаловажаване на истинския ефект от тяхната следа. Тя дори стигна дотам, че финансираха конференции за обществено здраве, за да намекне, че нейният продукт не е причина за затлъстяване и здравословни проблеми, свързани с диетата, според British Medical Journal.

В опит да се придържа към времето, Coca-Cola дори се впусна в по-здравословни (или поне по-малко нездравословни) версии на оригиналния си продукт, като намали порциите си, за да предотврати изхвърлянето на отпадъци, според Food Navigator. Но въпреки нарастващото съзнание за здравето сред потребителите, средният американец изпива 403 чаши от 250 мл на година, според University Magazine.

Най-големите фенове на Coca-Cola

Това прави ли Съединените щати най-големият потребител на Coca-Cola? Очевидно не, въпреки високите нива на здравословни проблеми, свързани с храненето в Съединените щати. Както се оказва, САЩ не са страната с голяма консумация на Coca-Cola, според Statista. Всъщност първото място държи южната съседка на САЩ – Мексико.

Приходите на Coca-Cola от мексикански продажби възлизат на почти 9 милиарда долара през 2020 г., което е само малко по-малко от най-високата му стойност през 2019 г. преди пандемията. Това е свидетелство за хватката на мултинационалното предприятие върху мексиканския пазар. През 2021 г. средният мексиканец е изпил приблизително 634 порции продукти от 250 мл кока-кола - с 40% повече, отколкото средностатистическият американец, отбелязва USA Today , който предупреждава, че сладките напитки може да представляват по-голям риск за здравето в Мексико, отколкото насилствените престъпления.