Средногодишната инфлация се очаква да бъде 12.6%, съобщи служебният финансов министър Росица Велкова. Тя представи предварителните изчисления по макроикономическата прогноза до 2025 година. Догодина инфлацията ще се забави до 5.8%, очакват от финансовото министерство.

Велкова също така предупреди, че ако не се предприемат икономии в капиталовите разходи и се запазят настоящите политики, залегнали в бюджета, догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева. Това прави 6.8% от очаквания брутен вътрешен продукт.

"Единственият вариант, който считаме, че следва да се използва, това са икономии и преструктуриране на разходите до размера, до които са възможни, за да могат да се финансират приоритетни спешни и неотложни непредвидени разходи", коментира Велкова.

Тя допълни, че финансовото министерство на служебното правителство ще разработи базов бюджет за следващата година, в който няма да се залага повишаване на минималната работна заплата.

"Пенсиите са разработени съобразно правилото, което е прието в Кодекса за социално осигуряване - с 12% индексация от 1 юли 2023 г.", отбеляза тя.

София иска помощ от държавата, за да не поскъпне парнотоМалко по-рано днес „Булгаргаз“ внесе заявление за утвърждаване цената на природния газ за месец октомври в размер на 94.54 лв. Увеличението спрямо септември е в размер на 36.22%

Росица Велкова предупреди, че ако не се направят промени в посока оптимизация на разходите, има опасност от процедура по свръхдефицит и отдалечаване на страната ни от приемането на еврото в целевата 2024 година.